Workshops voor tieners in kindertehuizen in Nepal (Aflateen)

Aflateen

Onderstaand een verslag van de workshops gegeven in juli en augustus 2016.


Op 18 juli 2016 werd een workshop georganiseerd voor 12-jarigen die tot voor kort in kindertehuizen van de stichting Umbrella in Nepal verbleven en die nu, eenmaal buiten, te maken krijgen met nieuwe uitdagingen. Deze workshop was dan ook bedoeld om deze jongeren te helpen een nieuw evenwicht te vinden in hun bestaan en in hun studie.

De workshop bestond uit de volgende drie onderdelen:

tieners-in-kindertehuizen-in-nepalHet eerste onderdeel betrof kennis van en onderzoek naar wie zij eigenlijk zijn. Deze jongeren hebben vaak weinig zelfvertrouwen, zijn bang buiten hun comfortzone te treden en contact te maken met anderen. Nu werden zij gedwongen steeds met een ander in een ander groepje van plaats te wisselen om zo te ervaren dat het helemaal niet zo moeilijk is met anderen te communiceren.

 

 

 

 

tieners-in-kindertehuizenHet tweede onderdeel ging over wat je moet doen bij invloeden van buitenaf. Die invloeden kunnen zowel positief als negatief zijn en dit onderscheid moeten ze leren maken. Ook leren ze hoe ze zich tegen negatieve invloeden kunnen verdedigen.

 

 

 

 

 

tieners-in-kindertehuizen-in-nepal-aflateenBij het derde onderdeel kregen de jongeren in groepjes zogeheten waar/onwaar beweringen voorgeschoteld, waarover zij moesten discussiëren. Dit had betrekking op seks en voortplanting, iets waar in Nepal weinig aandacht aan wordt besteed. Tenslotte kwam de begeleider van de workshop met de échte informatie.

 

 

 

 

Deelnemers zoals Bimula Kumal  en Biljay Tamang geven aan dat ze veel geleerd hebben en dat alles op een speelse manier.


Op 20 augustus 2016 werd tevens een workshop georganiseerd voor 23 kinderen die in kindertehuizen van stichting Umbrella wonen. In landen als Nepal is het recht om te overleven ondergeschikt aan alle andere rechten van kinderen. In deze tehuizen worden de kinderen verzorgd maar leren ze weinig over het recht van kinderen om in een gezin op te groeien, het recht op een eigen cultuur en tradities.

In deze tweede workshop leerden ze over hun specifieke rechten, maar ook over de daarmee samenhangende verantwoordelijkheden.

Ook deze workshop bestond uit drie onderdelen en wel de volgende:

  1. De workshop begon met een gesprek over rechten van kinderen in het algemeen. Welke rechten zijn dat en worden die ook gerespecteerd? In groepjes werd een en ander vastgelegd en daarna aan elkaar gepresenteerd.
  2. Vervolgens werd een spel gespeeld: welke 20 dingen zou je meenemen op een boottochtje naar een onbewoond eiland om daar één week te kunnen overleven? Iedereen dacht aan luxe dingen zoals zonnebril, zonnebrandcrème, allerlei gadgets, maar niet bijvoorbeeld aan voedsel en water. Als de boot lek raakt moesten ze drie maal vijf dingen overboord gooien. Hierna volgde een discussie waarbij het ging om onderscheid te maken tussen wat je graag wilt en wat je écht nodig hebt.
  3. Ten slotte was er een sessie met Image Theatre, om het geleerde uit te beelden. Dit was voor de kinderen helemaal nieuw. Zo zegt Amur dat hij nooit eerder had nagedacht over het verschil tussen wensen en échte behoeften. Kolpana beaamt dit en hoopt in de toekomst aan meer van dit soort workshops te kunnen deelnemen.

 

aflateen-tieners-in-kindertehuizen-in-nepal

Fantastisch om deze jongeren te helpen een nieuw evenwicht te vinden in hun bestaan en in hun studie. Wil je meer weten over onze projecten in Nepal? Klik op de link!