Project Botswana

Waarom is er aanvullend onderwijs nodig in Botswana?

Tot 1966 stond Botswana onder Brits bestuur. Maar sinds haar onafhankelijkheid doet Botswana het goed in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Het land heeft een stabiele democratie. Ondanks deze stabiele politieke situatie ondervindt het land toch nog veel (armoedegerelateerde) problemen.

Het land staat op de tweede plaats van landen met de meeste hiv-geïnfecteerde inwoners (25,2% van de totale bevolking) en er zijn naar schatting 130.000 aidswezen (UNICEF).

Een kwart van de bevolking heeft geen toegang tot een voedzame maaltijd. Volgens UNICEF komt armoede veel voor bij vrouwen en huishoudens met een vrouwelijk gezinshoofd. Vrouwen verdienen doorgaans een aanzienlijk lager inkomen in vergelijking met hun mannelijke collega’s.

Bovendien is het onderwijssysteem in Botswana niet gericht op carrières en op de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden. Vooral op het platteland is de ontwikkeling van deze vaardigheden belangrijk, omdat het hen de beste kansen biedt om een ​​leven uit armoede te leiden. Aangezien meer dan 60% van de bevolking jonger dan 30 jaar is, is er een enorm potentieel.

Als deze jonge mensen in staat worden gesteld om financiële onafhankelijkheid te bereiken, zou dit een groot nationaal verschil maken. Daarom wil StartUp4kids kinderen, jongeren en vrouwen in de armste regio van Botswana, Ngamiland, sociaal en financieel onderwijs aanbieden om hun vooruitzichten op een betere toekomst te vergroten.

Kaart Botswana

Botswana 2024

Wat willen we bereiken in 2024?

Via het Dinaledi*-project willen we supersterren creëren: scholen, kinderen, leerkrachten, schoolleiding, ouders en het milieu!

StartUp4Kids Foundation wil dit doen in samenwerking met haar hoofdpartners Re Jala Peo en Knyphausen Foundation en haar andere lokale partners (Ngo’s, overheidsscholen en het Ministerie van Onderwijs). We willen moeders, jeugd en kinderen een groene, onafhankelijke en zelfredzame toekomst bieden in de armste regio in Botswana, Ngamiland, waarin iedereen kan schitteren als een ster! Als een rode draad loopt zorg voor elkaar, voor de gemeenschap én voor de natuur door dit project!

*dinaledi betekent sterren in Setswana

De toekomst

We willen ons programma in 2024 verder uitbreiden maar op een zo duurzaam mogelijke manier zodat het project lokaal gedragen kan gaan worden.

Het team in Botswana

Het StartUp4Kids-team in Botswana bestaat uit Katja Visser van StartUp4kids en Theda Gräfin Knyphausen van Knyphausen Foundation, 1 supervisor, 3 parttime coördinatoren en 8 trainers. Ze zullen de lokale leerkrachten en de facilitators van hun partners ondersteunen.

Extra informatie

Wil meer weten? Neem contact op met degene die verantwoordelijk is voor ons project in Botswana: Katja Visser via katja.visser@startup4kids.nl.

OOK BIJDRAGEN?

Wil je bijdragen aan de missie van StartUp4Kids? Graag!