Kinderen en jongeren in Nederland
Voor kinderen / jongeren richten wij ons via Klas4Klas op:
-(speciaal) Primair onderwijs (groep 7 en 8)
-(speciaal) Voortgezet onderwijs
-MBO
Daarnaast richten wij ons op speciale doelgroepen als ‘nieuwe instroomkinderen’, kinderen met een beperking, etc.
Waarom is dit noodzakelijk?
- Het is van belang om al op jonge leeftijd te leren over omgang met relaties en financiële middelen
- Betekenisvol leven, zelfsturing en sociaal-verantwoord ondernemen wordt steeds essentiëler
- Het huidige onderwijs is vaak onvoldoende voorbereid op de banen van de toekomst, toepassing van 21e eeuwse vaardigheden is essentieel om de kinderen hierop voor te bereiden.
- De wereld wordt steeds kleiner en de samenstelling van onze samenleving steeds meer divers waardoor een kijk over de grenzen noodzakelijk is.
- Onderzoek van Money Advice Service in de UK wijst uit dat bij kinderen veel opvattingen en gewoonten rondom geld al op zevenjarige leeftijd worden geformuleerd.
- Diverse internationale organisaties als OESO raden aan om op zo’n jong mogelijke leeftijd te starten met financiële educatie.
- Er is onvoldoende aandacht aan het belang van financieel onderwijs met als gevolg: Eén op de negen kinderen in Nederland leeft in armoede. Onder andere online winkelen en het aangaan van telefooncontracten zorgen ervoor dat jongeren financiële beslissingen moeten nemen en vaak schulden hebben op jonge leeftijd. Jongeren kennen de waarde van geld niet meer. Omdat ze niet meer met “echt” geld betalen, hebben ze niet in de gaten dat het geld snel opraakt. Ouders besteden (over het algemeen) weinig aandacht aan financiële opvoeding en weten zelf ook vaak niet hoe het moet (1,5 miljoen Nederlanders hebben een schuld), etc.