Vrijwilligster Loes Klappe-Linsen

start0

Afgelopen zomer is Loes Klappe-Linsen als vrijwilligster afgereisd naar Botswana. Hieronder deelt ze haar ervaring.

Ik was nog nauwelijks bekend met het enorme continent Afrika, wat best raar is voor een doorgewinterde international met 30 jaar ervaring in de diplomatieke dienst, de internationale handel en ontwikkelingssamenwerking. Uit ervaring weet ik dat je een land het beste leert kennen door te werken met de lokale bevolking. Ik had twee belangrijke voorwaarden in mijn zoektocht naar geschikt vrijwilligerswerk: Er moest een duidelijke lokale behoefte zijn en iemand zou opvolging moeten kunnen geven aan het werk na mijn vertrek.

Bij een blik op mijn LinkedIn-netwerk kwam ik uit bij Katja in Botswana, die ik in 2014 een keer had gesproken omdat we beiden een stichting leiden voor kinderen. Dat gesprek was bij mij blijven hangen vanwege haar enorme passie en professionele aanpak. Katja reageerde meteen heel enthousiast en zag allerlei mogelijkheden voor mij om te gaan werken met vrouwen in Botswana, veelal moeders van kinderen in het lokale StartUp4Kids programma. En zo vertrok ik eind juli naar Botswana, voor vijf weken vrijwilligerswerk en een maand reizen.

In de eerste dagen op de prachtige Phazama Farm van Katja en Peter in Tsutsubega (waar de olifanten m’n beste vrienden werden) zijn we gaan kijken wat ik precies zou kunnen doen. Daar kwamen verschillende activiteiten uit, allemaal gericht op women empowerment om dorpsvrouwen een stapje verder op weg te helpen in hun eigen ontwikkeling en (financiële) verzelfstandiging.

Afbeelding01 Afbeelding02

Individuele coaching

Wekelijks trok ik één dag uit om in Moeti, een buitenwijk van het stadje Maun, individuele coaching-sessies te hebben met vrouwen die bij Katja een empowermenttraining hadden gevolgd op persoonlijk, financieel en ondernemersvlak. Daarbij formuleren de vrouwen hun dromen en ambities voor een eigen bedrijfje. In een mind map werken ze uit wat daar allemaal bij komt kijken aan training, vergunningen, budget en marketing. In de 1-op-1 coaching-sessies bespraken we die in meer detail en maakten we wekelijks afspraken over de volgende stap die gezet kon worden. Grace wilde een klein winkeltje openen, Osetse wilde kippen gaan houden, Nami was in de weer met het maken van zeepjes, Kgakgamatso vlocht mandjes en wilde ook andere dingen gaan maken en Thokomelo wilde bijen houden en honing produceren. Het was heel leuk om de vrouwen zo concreet te kunnen helpen en van Katja begrijp ik dat het inmiddels echt de goede kant op gaat met hun business!

Afbeelding03 Afbeelding04

Vrouwenconferentie

Samen met Katja heb ik eind augustus een vrouwenconferentie georganiseerd voor vrouwen uit verschillende gemeenschappen, zodat zij elkaar konden leren kennen en van elkaar konden leren. Het programma bestond uit informatieve workshops over gezonde en betaalbare voeding, work-life balance en hormonale issues, discussies en uitwisseling van ervaringen, leuke activiteiten en momenten om ‘het vrouw zijn’ te vieren bijvoorbeeld met dans en zang. Het was een geweldige dag waar veel energie en nieuwe vriendschappen ontstonden tussen de 45 deelneemsters!

 

Afbeelding05 Afbeelding06

Inspiratiedagen

Het afgelopen jaar heeft Katja de empowerment training ook gegeven aan 20 vrouwen in het dorpje Xhoo. Omdat Xhoo een hele kleine gemeenschap is en de meeste dorpsvrouwen nauwelijks in de dichtstbij­zijnde stad Maun komen, hadden de vrouwen nog moeite om de opgedane kennis om te zetten in een activiteit die inkomsten oplevert. Samen met de lokale organisatie Mmila Mela hebben we twee inspiratiedagen georganiseerd om de vrouwen van Xhoo met verschillende beroepen in aanraking te laten komen. De voorbeeldverhalen van succesvolle vrouwelijke ondernemers, die ooit begonnen vanuit dezelfde omstandigheden als zij, waren heel inspirerend voor de dorpsvrouwen. Vanuit een moeilijke en vaak uitzichtloze situatie hebben de onderneemsters hun leven en toekomst in eigen hand genomen en zijn zij hun passie gaan volgen door het vlechten van mandjes, het opzetten van een plantenkwekerij, een restaurantje of pottenbakkerij. Door de authentieke, soms emotionele, verhalen kwam de boodschap volop binnen bij de vrouwen van Xhoo. Zij waren super gemotiveerd om nu ook zelf aan de slag te gaan met het realiseren van hun droom.

 

Afbeelding07 Afbeelding08 Afbeelding09

Workshop voor Mmila Mela

Mmila Mela is een jonge organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Botswana met behoud van hun traditionele leefwijze en in harmonie met de natuur. Op verzoek van oprichtster Alex heb ik een workshop georganiseerd waarin we met het team van vier personen de visie, missie en waarden van de organisatie hebben gedefinieerd. Hiermee kunnen zij voortaan beter keuzes maken in de projecten die ze oppakken (en afwijzen) en kunnen ze hun communicatie en fondsenwerving gerichter inzetten.

 

Afbeelding10 Afbeelding11

Na al deze activiteiten was het tijd voor een geweldige reis met safari’s, de Victoria Watervallen en een paar dagen Kaapstad. Voor mijn vertrek naar Botswana had ik niet gedacht als vrijwilliger zo veel te kunnen doen in een relatief korte tijd! Het was geweldig om samen te werken met de vrouwen uit verschillende gemeenschappen rond Maun in de Okavango Delta. Heel fijn dat ik iets van mijn kennis en ervaring heb kunnen overdragen. Omgekeerd heb ik zoveel geleerd over het prachtige Botswana, zijn mensen en cultuur, en hoe goed-opgeleide en mondige vrouwen sociaaleconomische veranderingen kunnen bewerkstelligen!

Ik ben Katja enorm dankbaar voor de gastvrijheid op Phazama Farm en de geweldige samenwerking. Het was gezellig, nuttig, interessant en smaakt naar meer!

Afbeelding12