Drukke maanden bij ons project in Nepal

foto 9 1

Bij het project in Nepal zijn de workshops enorm populair. De kinderen/jongeren volgen ze graag, ze hebben er plezier in en zijn echt geïnteresseerd in de onderwerpen, die ze ook direct kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Ze zijn echt trots op hun nieuwe verworven kennis, dat blijkt wel uit de reacties. De jongeren die een keer hebben meegedaan aan de workshops zijn zo enthousiast, dat ze regelmatig terugkomen om te vragen wanneer ze weer kunnen meedoen, ze genieten van het samen leren. Vooral omdat ze zaken leren die ze in hun dagelijks leven gemakkelijk kunnen toepassen. Het enthousiasme van de leerlingen is aanstekelijk en zorg dat ook de trainers en andere betrokkenen met steeds meer plezier meedoen met het programma.

In februari bijvoorbeeld, leerden kinderen zichzelf en (nieuwe) vrienden kennen

Uit de Aflatoun-module “Personal Understanding and Exploration” volgden kinderen uit groep 6,7 en 8 de les “Ken jezelf” en die uit groep 9 en 10 “Mijn vrienden”. Totaal waren er 21 deelnemers.
Er waren  een aantal activiteiten bedacht die de kinderen konden volgen. Voor beide leeftijdsgroepen zeer relevante en herkenbare trainingen en door het uitwisselen van eigen ervaringen hebben ze extra veel geleerd.
Voor groep 9 en 10 was het een extra speciale dag, want daar kregen de kinderen van de Umbrella Organization Nepal en de Himalayan Children Charities samen een training. De gezamenlijke les alleen al zorgde voor een hoop plezier.
 

Suman Gurung 1 “De workshop was erg interessant.
Ik heb over mijzelf geleerd door de mini-me-activiteit.
Het was de eerste keer dat ik meedeed aan een interactieve. Ik heb echt plezier beleefd aan het leren over  rollenspel, samenwerking en presentatie.”
Suman Gurung, groep 7

 

 

 

Tulsi“Dit was de eerste keer dat ik een andere organisatie bezocht.
Door de workshop kon ik werken in een groep en ervaringen en gevoelens delen. Ik heb geleerd waar je wel en niet invloed op hebt bij familie en vrienden.
Tulsi groep 8.  

 

 

 

Op 16 maart was er in verband met Global Money Week een workshop over geld: Trucs om dagelijks te sparen.

19 jongeren tussen de 15 en 22 jaar namen met veel enthousiasme deel aan deze workshop, die werd gevolgd door een groepsactiviteit. De kinderen deelden daarin hun eigen ervaring met sparen en leerden over de spaargewoontes van anderen. Daarbij hebben de jongeren zoveel mogelijk ideeën geopperd en gedeeld waar ze allemaal direct mee aan de slag konden.

 

Dolma 1“Ik ga alle ideeën uit de workshop van vandaag, ‘Trucs om dagelijks te sparen’, opvolgen.”
Dolma Waiba Tamang

 

 

 

 

 

 

 

Buddha “De Aflatoun-workshop geeft me de mogelijkheid om op een leuke manier te leren over allerlei zaken in het dagelijks leven.”
Buddha Kumari Tamang

 

 

 

 

 

 

In april stond een workshop voor kinderen uit groep 7 t/m 9 op het programma: Rechten en verantwoordelijkheden, inclusief wensen en verlangens.

De deelnemende kinderen deden enthousiast mee, maar waren wel duidelijk meer geïnteresseerd in het interactieve deel dan de lezingen. Ze wilden vooral graag deelnemen aan de groepsdiscussie over wensen en verlangens. Verder was er een positieve discussie over echte en nep-rechten en de daaraan verbonden verantwoordelijkheden.

“Leren over kinderrechten en verantwoordelijkheden was erg nuttig voor mij. Ook heb ik geleerd over verschillende soorten wensen en verlangens en besef dat het soms lastig is om die uit elkaar te houden. Ik denk wel dat ik na de workshop beter in staat ben om dat te onderzoeken.”
Sadhana, groep 9

“Het herkennen van wensen en verlangens van kinderen vond ik best lastig in het begin. Na de workshop kon ik echte behoeften en verlangens te onderscheiden. Leren over kinderrechten en verantwoordelijkheden was ook leuk.”
Arya, groep 8