Budgetplanning is voor iedereen. Het helpt je om rond te kunnen komen van wat er binnen komt per maand. Kinderen van 16-18 gaan in Nepal al zelfstandig wonen. De opvang van onze partner in Kathmandu, Umbrella Foundation gaat maar tot die leeftijd. Daarna gaan ze op zich zelf wonen. Regelmatig komen ze in financiële problemen. Ze komen niet rond van de toelage die ze krijgen, omdat ze geen inzicht hebben in inkomsten en uitgaven. Ook kunnen ze vaak geen onderscheid maken tussen noodzakelijke kosten en overige. Het is heel gebruikelijk dat ze halverwege de maand al door hun geld heen zijn. Op 19 november was er een workshop budgetplanning speciaal voor deze groep jongeren. Dit werd mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van startUp4kids aan het project Nepal, met dank aan alle donateurs.
Ook jongeren in Nepal worstelen met de vraag: Hoe kom ik rond?
Workshop Budgetplanning en nut van sparen
De workshop werd in drie delen gegeven. Als eerste kwam het begrip budget aan bod. Niet alle jongeren hebben weet van wat een budget is. Ook begrippen als “budget overschrijding” en “binnen je budget blijven” werden besproken. Uiteraard kwam het nut van sparen aan bod. Uiteraard werd de lesmethode Aflatoun hierbij gebruikt.
Op een onbewoond eiland wordt duidelijk wat je echt nodig hebt
Deel 2: Verschil tussen wensen en behoeften. Dit onderdeel werd heel praktisch ingevuld door de groep een denkbeeldige reis te laten maken naar een onbewoond eiland. Ze mochten 15 dingen meenemen. Op de lijst stonden ook veel luxe dingen als zonnebril, zonnecrème en allerlei gadget terwijl soms essentiële dingen als water en voedsel ontbraken. Onderweg bleek de boot lek en moesten de deelnemers 10 dingen in twee etappes over boord werpen. Bij aankomst hadden ze dus nog maar vijf dingen over, de zaken die ze nodig dachten te hebben om te overleven. Aan de hand hiervan kon duidelijk gemaakt worden dat je eerst geld moet uitgeven aan je eerste levensbehoefte en dat je (vaak) moet sparen voor het realiseren van wensen.
Behoefte en wensen op elkaar afstemmen met budgetplanning
In het laatste uur konden de jongeren hun eigen budgetplanning maken in kleine groepjes. Doel hiervan was dat ze onderscheid leerden maken tussen primaire levensbehoefte en secundaire. Hun wensenlijstjes werden zoveel mogelijk geminimaliseerd. Uiteindelijk kon iedereen voor zich de belangrijkste zaken op een rijtje zetten waardoor ze de hele maand konden leven op hun budget.
Na afloop konden de jongeren commentaar geven en bleek dat de workshop hen inzicht had gegeven in waar hun geld bleef. Daardoor waren ze beter in staat hun budget te beheren en in de toekomst beter rond te komen.