Terugblikken en Vooruitkijken Nederland – Klas4Klas Kenia

IMG 6803 scaled e1703190068173

Klas4Klas-programma incl. reis Kenia leerlingen middelbare school

In april jl. hebben 26 leerlingen tussen de 13 en 17 jaar van de klassen MAVO, HAVO en VWO op het Groen van Prinstererlyceum te Vlaardingen deelgenomen aan het Klas4Klas-programma, inclusief een community ervaringsreis naar Kenia. Dit programma is gebaseerd op de onderwijsmethode die aan onze kinderen in de projectlanden wordt gegeven, echter wordt hierbij tevens verbinding gemaakt met de cultuur van het projectland.

Een krachtige combinatie waarbij aandacht werd geschonken aan het ontwikkelen van levensvaardigheden, ze begeleid werden in het zelf bij elkaar verdienen van de reissom en een donatiebedrag door middel van individuele activiteiten en groepsactiviteiten, en een optimale voorbereiding voor de reis.

Leren samenwerken in een team, doelen stellen, plannen en kritisch en creatief denken waren o.a. belangrijke elementen.

Vanwege de grootte van de groep is deze in tweeën gesplitst voor de reis zelf.

Een intensief en inspirerend programma waarin ze zijn ondergedompeld in de Keniaanse cultuur en hebben kennisgemaakt met de mooie natuurlijke omgeving van zuidoost Kenia, Kwale, één van de armste regio’s, maar ook één van de mooiste; inhoudelijke projectbezoeken werden afgewisseld met boeiende activiteiten en excursies waarbij veelal kennis werd gemaakt met lokale bewoners, hun leefwijze en cultuur.

Het grootste gedeelte van de reis verbleven ze in het Kwale Deaf Centre, een ontmoetingsplek en leefgemeenschap van doven en slechthorenden.

Door het leren van de beginselen van de lokale gebarentaal wisten de leerlingen met hen te communiceren.

Er zijn vele inzichten verkregen, waaronder het enthousiasme, openheid en blijheid van de volwassenen en kinderen daar, terwijl de omstandigheden zo anders zijn dan we in Nederland gewend zijn. Dit blijkt niet vanzelfsprekend.

“Ik ben een ander mens geworden” was de reactie van een van de deelnemers aan het einde van de reis.

StartUp4Kids kijkt ernaar uit om ons onderwijsproject te implementeren in nauwe samenwerking met het Deaf Centre om op die manier bij te dragen aan de toekomstkansen voor de kinderen en jongeren daar.

IMG 7141 scaled e1703190118875  IMG 6803 scaled e1703190068173 IMG 7337 scaled e1703190133195