Samen Sterker: Ons Poppenhuis en Het Xhoo Village Project in Botswana

groep

Ons Poppenhuis heeft als doel om vrouwen vooruit te helpen op wat voor manier dan ook en dat hebben wij mogen doen in samenwerking met StartUp4Kids in Botswana.

Het avontuur begon met een bijzondere actie, georganiseerd in samenwerking met onze vriendinnen van Ons Poppenhuis in Huis van Belvedère. In maart 2023 kwamen we samen voor een Afrikaanse lunch die niet alleen onze smaakpapillen beroerde, maar ook ons hart raakte. Deze lunch was gekoppeld aan crowdfunding, waarbij we meer dan €1.000 wisten op te halen voor het bouwen van een community centrum in Xhoo Village, een project van StartUp4Kids in Botswana.
Eind april bracht onze reis ons dan eindelijk naar het betoverende Tsutsubega in Botwana, waar we onder de gastvrijheid van Katja op de Phazama Farm verbleven. Hier ontmoetten we onze vriendinnen van de dansgroep in Tsutsubega en weefden we manden met onze vriendinnen in Xaraxao. We hadden diepgaande gesprekken met onze vriendinnen in Boro en maakten een adembenemende tocht over de rivier in een traditionele kano, de mokoro, waar we de prachtige dieren van Botswana mochten aanschouwen, en zij ons.
dansen
Het moment dat we kennismaakten met de dansgroep was emotioneel, want het was de eerste ontmoeting sinds de coronaperiode. Deze prachtige vrouwen namen ons mee in hun dans, straalden passie uit en verwachtten niets in ruil.
In Xaraxao ontmoetten we vrouwen die net hun oogst hadden verloren door toedoen van olifanten. Ondanks hun verlies toonden ze nog steeds ongelooflijke dankbaarheid voor wat ze hadden. Samen vlochten we manden (of probeerden we dat) en lachten we samen. We vertrokken met de mooiste tasjes en een warme omhelzing.
vrouwen
De trip naar Boro was een dag om nooit te vergeten. Bij aankomst werden we toegezongen door onze vriendinnen, deelden ze waar ze trots op waren, en voelden we de warmte en liefde die ze ons gaven.
Wij reisden die dag door naar Xhoo, ons bezoek aan de vriendinnen in Xhoo, die we wilden ondersteunen bij het verwezenlijken van hun droom: het opzetten van hun eigen bedrijf. Bij aankomst waren alle dorpsbewoners bijeengekomen om ons met open armen te ontvangen.
Verhalen, toneelstukken, tradities en hun heerlijke gerechten werden met ons gedeeld alsof we deel uitmaakten van hun familie. Het hele dorp leverde op zijn eigen unieke manier een bijdrage. De droom van alle vrouwen in het dorp was eenvoudig: hun eigen inkomen verdienen om hun gezin en familie te ondersteunen.
xhoo vrouwen
De reis werd afgesloten met een overnachting in het wild, een ervaring die ons sprakeloos maakte. Slapen onder een deken van sterren en ontwaken met een heerlijk ontbijt bereid boven een open vuur was ronduit magisch.
xhoo overnachten
Deze reis heeft op elk van ons een blijvende indruk achtergelaten. Elke avond, terug op de Phazama Farm bij Katja, deelden we onze ervaringen. De belangrijkste les die we hebben geleerd, is dat geluk soms in de kleinste dingen schuilt, dat liefde onvoorwaardelijk kan zijn, ongeacht waar je vandaan komt, en dat de wereld een vriendelijkere plek kan zijn als we elkaar helpen. We zijn dankbaar voor deze reis met deze geweldige groep mensen. Deze herinnering zal altijd bij ons blijven en zal ongetwijfeld leiden tot een nieuwe beweging, waarin we samen blijven werken om vrouwen over de hele wereld vooruit te helpen.
vlechten 20230326 100958