Nieuws uit Guatemala

IMG 20210422 WA0007

In 2021 bereiken we in Guatemala 490 kinderen met ons onderwijsprogramma op vijf verschillende (speciale) scholen/centra in Quetzaltenango en een centrum in San Pedro la Laguna. De lessen worden gegeven door 29 lokale leraren en het project wordt gecoördineerd door een lokale supervisor. Naast het reguliere onderwijsproject, maken het moestuinproject, transportbeursproject, en de financiële steun in het bekostigen van de huur van de dovenschool, onderdeel uit van het programma in Guatemala.

Ondanks de verslechterende coronasituatie in Guatemala, doen onze partnerscholen er alles aan om in contact te blijven met de leerlingen om hen Aflatoun-onderwijs te bieden. Dit gebeurt deels fysiek op school, deels online, of via papieren huiswerkopdrachten die worden verspreid door de leraren. Helaas hebben veel kinderen geen toegang tot online onderwijs bij gebrek aan internet, laptop en/of telefoon. Toch doen de scholen er alles aan om maatwerk te bieden voor elke situatie. Ouders en leraren doen erg hun best om de kinderen thuis te ondersteunen bij het Aflatoun-huiswerk en -lessen. De kinderen missen hun klasgenootjes enorm en kijken er naar uit om na meer dan een jaar thuisonderwijs, weer naar school te kunnen.

Inmiddels zijn er twee scholen gestart met het moestuinprogramma op hun eigen schoolterrein. StartUp4Kids heeft hen geholpen bij het vinden van geschikte materialen zoals aarde, zaden, planten, tuingereedschap, plantenbakken, didactisch lesmateriaal en advies in het opzetten en onderhouden van de moestuin. De kinderen werken in de schoolmoestuin wanneer zij geen les hebben. Er worden op dit moment projectideeën uitgewerkt om de ouders van de leerlingen te betrekken bij de schoolmoestuinen, zodat dit ook thuis kan worden voortgezet en ontwikkeld. Ook bij kinderen die thuis geen buitenruimte, tuin of terras hebben zijn er mogelijkheden, zoals verticale moestuinen.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1621951981102-f93dc8ee-90af-10″ include=”6652,6653,6654,6655,6656,6657″]Het transportbeursproject voor de kinderen van de dovenschool wordt op dit moment deels ingezet. Helaas laten niet alle ouders hun kinderen naar school komen vanwege de angst voor het coronavirus. De kinderen die wel naar school komen ontvangen de transportbeurs om heen en weer te reizen tussen hun huis en school en daarnaast krijgen zij hulp bij het bekostigen van hun uniform voor de praktijkschool waar zij bakkers-, kappers- en techniekcursussen volgen. Intussen zijn ze ook gestart met hun moestuin![vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1621952079058-221f190e-69e1-3″ include=”6664,6663,6662″]

Wil je meer weten over dit project? Neem dan een kijkje hier!