Project Guatemala

Waarom is er aanvullend onderwijs nodig in Guatemala?

Guatemala - Quetzaltenango foto projectblad

Het project vindt plaats op twee locaties; in de provincie en stad Quetzaltenango en in San Pedro la Laguna gelegen aan het meer van Atitlán. Quetzaltenango is een stad gelegen in de westelijke hooglanden van Guatemala en heeft een sterk inheems karakter. Tijdens de 36-jarige burgeroorlog van Guatemala is Quetzaltenango redelijk bespaard gebleven. Desalniettemin leven veel mensen onder de armoedegrens, is het gebied sociaal diep verdeeld en neemt de criminaliteit en onveiligheid de laatste jaren toe.
San Pedro la Laguna is een klein plaatsje gelegen aan de zuidwestelijke kust van meer Atitlán, op drie uur afstand van Quetzaltenango.  De bevolking van San Pedro La Laguna is 90% inheems; Maya Tz’utujil. Ondanks het toeristische imago van San Pedro leeft de inheemse bevolking grotendeels onder de armoedegrens en is participatie in en kwaliteit van onderwijs laag. Er kan nog veel verbeterd worden aan het vaak militaristische onderwijssysteem. In Guatemala is er weinig aandacht en geld voor kinderen met een beperking, werkende (straat)kinderen en kinderen uit achterstandswijken. Voorzieningen op dit gebied zijn schaars. StartUp4kids richt zich daarom op deze kwetsbare doelgroepen om hun kansen op een betere toekomst te vergroten.

Wat willen wij bereiken?

In 2016 is StartUp4kids gestart met het aanbieden van het Aflatoun-lesprogramma aan 79 kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en volwassenen met het Syndroom van Down. Inmiddels is dit aantal uitgegroeid tot 215 kinderen in 2018. Bij deze kinderen willen wij sociale en financiële vaardigheden ontwikkelen door middel van ons programma.

2019 en de toekomst

In 2019 bereiken we 455 kinderen met ons onderwijsprogramma op vier verschillende scholen/centra in Quetzaltenango en een centrum in San Pedro la Laguna. De lessen worden gegeven door 23 lokale leraren en het project wordt gecoördineerd door een lokale supervisor. In 2019 is het aantal kinderen dat wij bereiken verdubbeld ten opzichte van 2018. Deze verdubbeling streven wij ook voor de komende jaren na en er zal samenwerking worden blijven gezocht worden met nieuwe lokale partners om dit doel te bereiken.

Het team in Guatemala

Kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, kunnen bij Escuela Xelajú en La Escuela de Educación Especial de Sordos de Desarrollo terecht voor de scholing, medische zorg, fysiotherapie en aandacht die zij nodig hebben en verdienen. Samen met deze centra brengen we deze kinderen extra sociale, persoonlijke en financiële vaardigheden bij. De doelgroep, werkende (straat)kinderen en kinderen afkomstig uit achterstandswijken, bereiken we via Caras Alegres, waar kinderen Aflatoun-lessen krijgen tijdens hun dagelijkse naschoolsopvang. De urbane reguliere basisschoolkinderen ontvangen onze lessen op reguliere publieke basisschool San Bartolomé en de kinderen afkomstig uit San Pedro la Laguna (ruraal) worden bereikt via NGO Taa’pi’t wat fungeert als een intercultureel leercentrum voor kinderen uit Tz’utujil Maya-families. De laatste twee partners nemen deel aan ons programma sinds 2019.

Op de foto’s staan de docententeems van Caras Alegres, Escuela de Sordos, San Bartolomé, Escuela Xelajú en de docenten van de nieuwe school Taapit.

Extra informatie

Meer weten? Neem contact op met de verantwoordelijke voor ons project in Guatemala: Michèle Josemans via michele@startup4kids.nl.

Share the Story

Back to Top