Project Guatemala

Waarom is er aanvullend onderwijs nodig in Guatemala?

Guatemala - Quetzaltenango foto projectblad

Het project vindt plaats in de provincie en stad Quetzaltenango; een stad gelegen in de westelijke hooglanden van Guatemala en met een sterk inheems karakter. Tijdens de 36-jarige burgeroorlog van Guatemala is Quetzaltenango redelijk bespaard gebleven. Desalniettemin leven veel mensen onder de armoedegrens, is het gebied sociaal diep verdeeld en neemt de criminaliteit en onveiligheid de laatste jaren toe. Er kan nog veel verbeterd worden aan het vaak militaristische onderwijssysteem. In Guatemala is er weinig aandacht en geld voor kinderen met een beperking, werkende (straat)kinderen en kinderen uit achterstandswijken. Voorzieningen op dit gebied zijn schaars. StartUp4kids richt zich daarom op deze kwetsbare doelgroepen om hun kansen op een betere toekomst te vergroten.

Wat willen wij bereiken?

In 2016 is StartUp4kids gestart met het aanbieden van het Aflatoun-lesprogramma aan 79 kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en volwassenen met het Syndroom van Down. Inmiddels is dit aantal uitgegroeid tot 155 kinderen in 2017. Bij deze kinderen willen wij sociale en financiële vaardigheden ontwikkelen door middel van ons programma.

2018 en de toekomst

In 2018 bereiken we 215 kinderen met ons onderwijsprogramma op drie verschillende scholen/centra in Quetzaltenango. De lessen worden gegeven worden door zeventien lokale leraren en het project wordt gecoördineerd door twee lokale supervisors. Daarnaast wordt samenwerking gezocht met meerdere partners om minimaal honderd extra kinderen te kunnen bereiken vanaf 2019. Vanaf dat jaar willen we ons bereik in Guatemala jaarlijks verdubbelen.

Guatemala 2018 M&E

Het team in Guatemala

Kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, kunnen bij Escuela Xelajú en La Escuela de Educación Especial de Sordos de Desarrollo terecht voor de scholing, medische zorg, fysiotherapie en aandacht die zij nodig hebben en verdienen. Samen met deze centra brengen we deze kinderen extra sociale, persoonlijke en financiële vaardigheden bij. De overige twee doelgroepen, werkende (straat)kinderen en kinderen afkomstig uit achterstandswijken, bereiken we via Caras Alegres waar we begin dit jaar een samenwerking mee aangegaan zijn.

Op de foto’s staan de leraressen van Escuela de Sordos – dovenschool (links) en de leraressen van Escuela Xelajú (rechts).

Extra informatie

Meer weten? Neem contact op met de verantwoordelijke voor ons project in Guatemala: Michèle Josemans via michele@startup4kids.nl.

Share the Story

Back to Top