Ons project in Botswana is van start

IMG 9894

In Botswana werkt StartUp4Kids samen met de lokale NGO Travel for Impact. De organisatie is gevestigd in Maun en is een sociale onderneming die de reisindustrie verbindt met lokale gemeenschapsprojecten in Noord-Botswana. Ze richten zich op vier hoofdpijlers: kinderen en jongeren, natuurbehoud, cultuur en erfgoed en vrouwen. De organisatie heeft tot doel de kloof tussen de toeristische sector en het maatschappelijk middenveld te overbruggen, zodat bezoekers en toeristische bedrijven iets kunnen terugdoen voor de gemeenschappen die ze ontvangen. Dit is verantwoord toerisme.
Bij Travel for Impact geloven ze dat behoud en ontwikkeling begint bij mensen en gemeenschappen. Het creëren van eigenaarschap en verantwoordelijkheid binnen de toeristenindustrie is waar ze beginnen. Om dit te bereiken, (onder)steunen zij verschillende NGO’s (non gouvernementele organisaties) in de regio.

In 2018 zijn de gesprekken al gestart met Travel for Impact en haar verschillende partners. Zij zagen dat het ontbreekt aan met name financiële en business skills en vinden het belangrijk de kinderen en vrouwen van de partners waar zij mee werken te empoweren op sociaal en financieel gebied en ondernemerschap. Het Aflatoun-programma sluit hier fantastisch bij aan en het door StartUp4Kids zelf ontwikkelde StartUP4You-programma voor moeders. In 2019 zijn de eerste trainers getraind, maar toen we in 2020 wilden starten met de programma’s kwam helaas de lockdown.

We zijn nu blij want onlangs zijn de trainingen in ons lesprogramma gestart voor vier groepen. Op 24 en 25 maart deden twee leerkrachten van Tsodilo Junior School, zes facilitators van Women Against Rape en de projectleider van Rhino Conservation mee. Op 26 en 27 maart werd het team van Rhino Conservation getraind en op 9 en 10 april was het hele team van Shelter Botswana present en op 28 en 29 april deden de facilitators van Future Explorers Youth Society mee. Er is gekozen voor deze opzet in verband met de corona-maatregelen, dus kleine groepen en in de buitenlucht. In totaal zijn er 35 deelnemers getraind. Er missen echter nog twee NGO’s en dat zijn Feed A Child Botswana en Bana Ba Letsatsi (BBL).

De twee facilitators van Feed A Child waren afwezig door studie en privéomstandigheden. Zij zijn vorig jaar tot de lockdown intensief bezig geweest met het Aflatot-programma echter tot op heden mogen hun kinderen helaas nog niet samenkomen (kinderen tot vier jaar). Zodra dit weer kan, zullen we de trainingsmogelijkheden bekijken.

De meeste NGO’s in Botswana hebben het zwaar omdat ze afhankelijk zijn van bijdragen vanuit het toerisme. BBL is een van die organisaties en zij hebben momenteel geen leerkrachten om de vijftien drop-outs die dagelijks naar het centrum komen te onderwijzen. Er worden uiteraard wel activiteiten voor de kinderen georganiseerd, maar er is niemand om ze op te leiden in het Aflatoun-programma. Omdat juist deze kinderen het zo nodig hebben en om ze niet te laten wachten, geeft Katja vanaf deze week de kinderen zelf Aflatoun-les. Dat vindt ze natuurlijk ontzettend leuk om te doen.

Ook de trainingen voor de leerkrachten en facilitators worden gegeven door onze voorzitter Katja, die eveneens Aflatoun Master Trainer is, en die zoals jullie weten in Botswana woont om een van haar grote dromen waar te maken… Het Aflatoun-programma naar Botswana brengen! Haar droom is van start! De focus van de trainingen lag op de inhoud van het Aflatoun-programma, het aanleren van activiteiten waarbij de kinderen centraal staan en het zelf oefenen van de trainers. Extra aandacht is uitgegaan naar sociaal emotioneel leren, met als doel dat de kinderen, maar ook de trainers hier zelf mee aan de slag gaan. Dit omdat er zoveel emotionele schade is ontstaan door de gevolgen van het Corona-virus.

Na de vakantie gaan we starten met het interviewen van de kinderen, de lessen en de moestuinen. Ook komt er nog een derde trainingsdag voor alle partijen, waarbij de zorg van de planeet centraal staat!

En wat vonden de deelnemers van de eerste twee trainingsdagen?

Kaizer (Women Against Rape): fantastische training, ik kan niet wachten om te starten.
Resego (Women Against Rape): de ervaring in de bush, de interactieve deelname van iedereen, alles wat ik geleerd heb en het eten.
Ditimalo (Rhino Conservation): vandaag was ik jarig en dit was de mooiste verjaardag die ik me kon wensen.
Tando (Rhino Conservation): wat het meeste indruk op me gemaakt heeft, was het gesprek en de video over gendergelijkheid.
Asa (FEYS): ik vond alles geweldig, ik heb zoveel geleerd en je hebt me geïnspireerd om een lerarenopleiding te volgen.
Ogaufi (FEYS): dankzij de training zullen mijn vaardigheden als facilitator verbeteren, ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd en ik ben blij dat we oefeningen hebben gedaan die over sparen gingen. Ik heb daar ook heel veel van geleerd.
Ediseng (FEYS): de feedback die ik kreeg over mijn manier van lesgeven dit helpt me om veel beter te worden. Ik ben hier enorm dankbaar voor!

Heb je vragen? Stuur dan gerust een mailtje aan katja@startup4kids.nl.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1620386449617-58565ee4-3e2d-5″ include=”6631,6630,6629,6628,6627,6626,6625,6624,6622″]