Jong ondernemen: HAVO-leerlingen richten hun eigen onderneming BOTSlive op

Jong ondernemen

Eind september 2017 hebben de leerlingen van het Koninklijk Wilhelmina College te Culemborg kennis gemaakt met StartUp4kids tijdens de goededoelenmarkt die werd gehouden in het kader van het project “JIJ de Baas” . Voor het project richtten vier HAVO-leerlingen hun mini-onderneming BOTSlive op.

JIJ de Baas is een aanvullend lesprogramma voor het voorgezet onderwijs. Hierin staat maatschappelijk bewust ondernemen centraal: jong ondernemen. Leerlingen werken in groepjes alsof ze een echte onderneming zijn. Ze kiezen met hun groepje een goed doel dat ze willen helpen met een financiële bijdrage of bijvoorbeeld met het verkrijgen van meer bekendheid. Tijdens een goededoelenmakt kunnen leerlingen allerlei vragen stellen aan de aanwezige goede doelen en uiteindelijk dus hun goede doel kiezen.

StartUp4kids was aanwezig op de goededoelenmarkt bij het KWC te Culemborg.

Een van de groepjes koos voor StartUp4kids omdat zij vonden dat een minder bekend goed doel, ook een kans moest krijgen. Met hun idee voor hun onderneming en plannen om geld te verdienen, hebben zij gesproken met ondernemers tijdens een speedsessie. Hier ontvingen zij feedback op hun ideeën. Uiteindelijk hebben ze hun onderneming BOTSlive opgezet.

Jong Ondernemen BOTSlive

Wat betekent BOTSlive en wat hebben deze jongens bedacht om in actie te zijn voor StartUp4kids?

BOTSLive, zo heet de onderneming van deze HAVO1-leerlingen en hun bedrijfsnaam is een compilatie van hun voornamen. Dit zijn Bart de Vos, Olivier Kuik, Tako ter Haar en Sem Verboom.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1517827777693-674a88f3-a413-0″ include=”4698,4705,4699″]Wat was het idee van jullie onderneming en hoe zijn jullie als jonge ondernemers in actie gegaan? Hieronder het verhaal van BOTSlive:

“We zijn uiteindelijk op het idee gekomen om een livestream te houden waarin we gaan gamen en het dan via een livestream te filmen. We kwamen op dit idee, omdat een broer van Tako het al een keer had gedaan en we vinden gamen allemaal leuk. Door de speeddate met de ondernemers zijn we op het idee gekomen om flyers te maken voor onze sponsors. De sponsors kunnen een vast bedrag doneren, maar ook per uur betalen. Als je per uur betaalt motiveer je ons om langer door te gaan.

Dagverslag “BOTSlive in actie”

“Op vrijdag 29 december 2017 zijn wij bij elkaar gekomen bij Tako thuis in Ravenswaaij voor de uitvoering ons project. Ons doel was om 12.00 uur achter elkaar “live” uit te zenden. Enkele dagen van te voren hadden we activiteiten bedacht die wij konden doen die dag. Toen iedereen bij Tako was aangekomen, zijn we om 10.00 uur live op twich.tv gegaan. We konden met zijn vieren tegelijk gamen. Daar zijn we mee begonnen. Om 12.30 uur aten we een broodje knakworst. Toen we klaar waren met eten gingen we nog even door met gamen. Daarna zijn we naar buiten gegaan om te voetballen. Toen ging het helaas regenen en zijn we weer naar binnen gegaan. Het was al een hele gezellige ochtend en middag.

Toen zijn we weer gaan gamen en net voor het avondeten hebben we vuurwerk afgestoken op de dijk bij Tako. Toen we klaar waren gingen we weer naar binnen en hebben we met zijn allen pizza gegeten. Daarna hebben we nog gegamed totdat de 12 uur om waren. We zijn om 22.00 uur gestopt en hebben daarmee ons doel bereikt!”[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1517827777706-2e891c06-60ca-5″ include=”4702,4700,4701”]

Afsluiting JIJ de Baas

“Na afloop hebben we alle sponsoren een mail gestuurd met het aantal uren en gevraagd of ze hun bijdragen over wilden maken. Met alle sponsoren hebben wij een totaalbedrag opgehaald van € 243,50 voor de kinderen van StartUp4kids. Hierdoor hebben we het mogelijk gemaakt dat er zeker 9 kinderen een jaar lang het Aflatoun-onderwijs kunnen volgen, waarmee sociaalarme kinderen ook hun verborgen ondernemerstalenten kunnen ontdekken.”

Het duurde even voor we op gang kwamen en we een datum hadden geprikt om bij elkaar te komen, aangezien we alle vier druk zijn met sport. Naast het doen van het project was het leuk om met zijn vieren een dag door te brengen buiten school.

Op woensdag 24 januari vond de afsluiting van Jij de Baas plaats en hebben we het bedrag symbolisch overhandigd aan StartUp4kids.”

Ontzettend trots zijn we op deze kanjers. Bedankt!

[vc_separator]