Ethiopische topatleet traint hardlopers AV Fortuna Vlaardingen

Fortuna Vlaardingen

Hardloopbuddy en topatleet Degifa laat hardlopers van Fortuna Vlaardingen kennismaken met het Ethiopische hardloopgeheim

Op woensdag 24 en 31 mei 2017 geeft Degifa een hardloopclinic ‘Ethiopische stijl’ aan de renners van de Vlaardingse Atletiekvereniging Fortuna. Degifa is een professionele atleet uit Ethiopië die op zondag 21 mei derde werd tijdens de Marathon van Leiden. Aansluitend is hij bij AV Fortuna om hardloopclinics te verzorgen.[vc_column width=”2/3″]

De Ethiopische hardloopcultuur

Het doel van de hardloopclinics is om inzage te bieden in de bijzonderheden van de Ethiopische hardloopcultuur. Ethiopische hardlopers behoren tot de succesvolste ter wereld en daar zijn verschillende redenen voor. Tijdens de clinic wordt duidelijk wat deze redenen zijn. Zo vertelt Degifa over het effect van trainen op hoogte, het eten van injera (‘pannenkoeken’ van het supergraan teff met groenten en bonen of vlees) en het feit dat kinderen in de bergen ver van school wonen en al van jongs af aan naar school rennen.

Daarnaast is bewezen dat genetische aanleg een rol speelt. We zien ook dat de benen van Degifa heel anders gebouwd zijn. Ook zijn economische reden vaak een belangrijke factor. Er heerst nog steeds veel armoede in Ethiopië. Vele toplopers zijn gaan lopen vanwege de gunstige financiële vooruitzichten. Helaas halen maar enkelen echt de top.

Na het geven van informatie over het land Ethiopië en de boeiende hardloopcultuur gaat Degifa de groepen voor in een warming-up en geeft hij een intensieve maar toegankelijke training.[vc_column width=”1/3″]

Geera Poot AV Fortuna

Geera Poot over de clinic:

“Geweldig, super om te beleven!”

Geera is hardloopster bij AV Fortuna en heeft intussen al veertien marathons op haar naam staan in binnen en buitenland!

[vc_video link=”https://vimeo.com/220782668″ title=”Onze kidsreporters Lizzie en Roos doen verslag van de clinic”]

Op hardloopreis naar Ethiopië

De clinics vinden plaats in de context van hardloopreizen die wij in samenwerking met TEX (The Ethiopian Xperience) organiseren naar dit boeiende land.

De eerstvolgende reis vindt plaats van 18 tot en met 27 november 2017 rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika. Tijdens deze run ga je tien kilometer hardlopen op maar liefst 2500 meter hoogte samen met 40.000 andere renners. Dit is een groots en kleurrijk spektakel dwars door de hoofdstad Addis Abeba. Voorafgaand aan de run bezoek je de onderwijsprojecten voor kinderen met een beperking die StartUp4kids ondersteunt/faciliteert, maak je kennis met Addis Abeba en met Haile Gebreselassie (!), krijg je hardlooptrainingen en brengen we je naar het gebied waar bijna alle succesvolle topatleten vandaan komen.

Hardloopgids en buddy

Degifa werkt als hardloopgids en is een van de buddy’s die de hardloopreizen begeleidt en waar je mee traint. De reizen bieden een unieke kans om samen met Degifa kennis te maken met Ethiopië, jezelf sportief uit te dagen en je steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor kinderen met een beperking in dit bijzondere land.

Meer informatie via runethiopia@startup4kids.nl en https://www.startup4kids.nl/hardloopreizen/.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1497016091941-b471e055-6c02-3″ include=”3604,3605,3606″]