Wordt Degifa, derde bij de Leiden Marathon, de nieuwe Haile Gebreselassie?

Degifa Marathon Leiden

Op 21 mei wordt de Ethiopische topatleet, Degifa Yohannese, derde tijdens de Leiden Marathon.

StartUp4kids, kent Degifa al weer eventjes. Hij begeleidt namelijk de hardloopreizen XtraRun4Ethiopia. Maar, naast het begeleiden van deze reizen rent hij…zes keer per week, twee keer per dag. Een ochtendtraining is gerust vijfentwintig tot dertig kilometer.

Degife is nog jong met zijn 24 jaar en heeft in 2016 de marathons van Thailand en India gewonnen. Nu is hij voor het eerst in Nederland voor de Leiden Marathon. De spanning is hoog en zijn kansen zijn groot. Toch is het wennen om in Nederland te rennen. “De wind en de open stukken, dat ben ik niet gewend”.

Degifa is na de Leiden Marathon nog anderhalve week in Nederland voor het geven van hardloopclubs. Voorafgaand aan de laatste clinic in Vlaardingen, heb ik een interview met hem.

Degifa Leiden MarathonWaar en hoe ben je opgegroeid?

Ik ben geboren in het zuiden van Ethiopië in het dorp Hadiya in de regio Hosana. Mijn moeder overleed op mijn tweede. Mijn vader heeft tot mijn tiende voor mij gezorgd. Hij is boer en verbouwt teff (supergraan) en groente om van te kunnen leven. Hij wilde dat ik een beter leven zou krijgen en stimuleerde me om naar school te gaan. Ik was zelfs de beste van de klas. De leukste vakken vond ik aardrijkskunde en Engels en we deden veel aan sport, voornamelijk hand- en voetbal.

Op mijn tiende kwam mijn oom me halen en hij nam me mee naar Addis Abeba, de hoofdstad. Mijn vader wilde graag dat ik daarheen zou gaan omdat ik daar meer kansen en beter onderwijs zou hebben. Mijn middelbare school heb ik afgemaakt maar daarna ben ik gestopt om me helemaal te wijden aan een hardloopcarrière tot verdriet van mijn vader die wilde dat ik bleef doorleren.

Hoe kwam je in aanraking met hardlopen?

In Addis was er een hardloopproject voor kinderen op het grote plein. Ik ging daar na school altijd heen om te trainen met een coach. Die coach zag dat ik talent had en zei dat ik ervoor moest gaan. Hij is intussen al oud maar wel heel trots op me.

Hoe ziet jouw leven als topatleet er eigenlijk uit en waar leef je van?

Ik train zes dagen in de week. Iedere morgen ren ik een lange afstand en in de middag train ik vooral kracht. Dit doe ik in een team van dertig renners. Dit zijn heel beroemde, maar ook minder beroemde renners. Op zondag heb ik een rustdag, tenzij er een wedstrijd is. Daarnaast ben ik hardloopgids tijdens de hardloopreizen. Hier verdien ik geld mee.

De marathons van Thailand en India heb ik in 2016 gewonnen en hier heb ik prijzengeld voor gekregen. Uiteraard ook in Leiden.

Als ik weer terug in Ethiopië ben, start ik met een nieuwe coach. Dit is de beste van Ethiopië! Ook heb ik nu een contract van een jaar gekregen bij Worldrunning-Athletics. Deze organisatie verzorgt het management voor atleten uit binnen- en buitenland. Daar ben ik heel blij mee, ook overigens met de nieuwe Nikes die ik van ze kreeg! En nu ik met de Marathon van Leiden heb meegedaan, staan de deuren open naar nog meer Europese marathons!

Wat is jouw droom?

Ik wil de tweede Haile Gebreselassie worden. Niet alleen op hardloopgebied, maar ook als zakenman, net als Haile. Maar, eerst wil ik samen met mijn vrouw een scholingsproject op gaan zetten.

Mijn volgende marathon is als het goed is de Marathon van Münster, in september dit jaar. Ik wil die rennen binnen twee uur en tien minuten…

Wat vind je eigenlijk van Nederland?

Ik vind het heel leuk hier te zijn. De mensen zijn heel aardig. Ik vind het zo mooi hoe iedereen focus heeft op zijn of haar werk. Het is hier ook zo stil op de markt. Verder vind ik het heel mooi en groen, alle auto’s zijn nieuw en alles is schoon en netjes. Er is ook zoveel fruit. Perziken had ik nog nooit gezien. Die vind ik het lekkerst! Maar, nu wil ik eigenlijk wel weer naar huis. Ik mis mijn vrouw en mijn dochtertje Meklit. Maar eerst ga ik even naar mijn vader om een deel van mijn verdiende geld te brengen.

Katja Visser

[vc_cta h2=”Vind je het leuk om Degife te steunen met zijn hardloopcarrière?”]Samen met onze partners in Ethiopië hebben we een fonds voor hem opgericht waardoor hij o.a. toegang krijgt tot fysiotherapie, kan trainen met professionele coaches bij de sportacademy in Addis Abeba, sportmaterialen kan aanschaffen, etc.

Neem gerust contact op voor meer informatie via katja@startup4kids.nl.[/vc_cta][vc_video link=”https://vimeo.com/220036483″]