Ons Aflatoun-programma in Ethiopië verricht wonderen

Aflatoun-programma Ethiopië

StartUp4kids Foundation organiseerde in samenwerking van reisorganisatie TEX en Ethiopische hardlopers een hardloopreis naar Ethiopië rondom de Great Ethiopian Run, het grootste hardloopevenement van Afrika. TEX en de Ethiopische hardlopers lieten het land zien en organiseerden hardlooptrainingen en leuke excursies. En ik ging mee om ook ons Aflatoun-programma in Ethiopië weer te ervaren…

 

De reis begon in de hoofdstad Addis Abeba waar we onder meer de projecten van StartUp4kids bezochten.

Op 20 november brachten we met een deel van de hardloopgroep een bezoek aan de Libnedingel school. Dit is een reguliere school met één speciale klas voor kinderen met een mentale beperking die zowel het sport- als Aflatoun-programma volgen. Deze klas bezoek ik jaarlijks en keer op keer ben ik verrast door de liefde en het respect dat de kinderen voor elkaar en het plezier dat ze met elkaar hebben.

We wonen eerst de sportles bij en we doen allemaal mee. Het is zo mooi om iedereen, de deelnemers aan de hardloopreis, de kinderen met een mentale beperking en de trainers te zien smilen. En zo fijn ook om Getoun weer te zien!

Getoun is de jongen met de grootste glimlach en die het mooiste voorbeeld is van de kracht van het Aflatoun-programma. Twee jaar geleden ontmoet ik hem voor het eerst, samen met zijn moeder. Getoun sprak niet en zat op dat moment in een rolstoel. Zijn moeder is speciaal meegekomen om ons te bedanken voor de verandering die ons lesprogramma bij hem heeft gebracht. Voor ons lesprogramma sliep hij alleen maar en at hij bijna niks. Sindsdien is er zoveel veranderd: hij lacht en hij is blij.

Kinderen met een beperking in Ethiopië 2Vorig jaar was ik terug bij de school. Getoun was er nog steeds en kwam vol trots met een glimlach van oor tot oor op krukken aan! Zijn rolstoel had hij niet meer nodig. Wat een succes!

Na de sportles gaan we met z’n allen naar het klaslokaal en starten Solomon en Emanuel de Aflatoun-les. De kinderen leggen het motto van Aflatoun uit: waarom het zo belangrijk is feiten van meningen te scheiden en hoe je dat doet. Ongelooflijk dat kinderen met een mentale beperking dit haarfijn uit kunnen leggen!
Dan is er tijd voor liedjes, die trots voorgedragen worden door de kinderen en daarna is het onze beurt om liedjes te zingen. Er wordt geklapt en gedanst. Een van de kinderen springt op de tafel en draagt een lied voor. Ik zie dat Getoun zijn lippen meebeweegt op de tekst… Zou er een nieuw wonder gaan gebeuren… Zou Getoun gaan spreken na jaren van stilte?

Volgend jaar kom ik zeker terug om hem en onze projecten te bezoeken. Om te ervaren wat ons lesprogramma betekent voor zoveel kinderen met een beperking, die wij extra kansen op een betere toekomst hebben mogen geven.

Katja Visser, 20 november 2017