StartUp4kids gaat van start in Botswana

Aflatoun Botswana

Eind december 2018 emigreert onze voorzitter, Katja Visser, naar Botswana om daar haar dromen te gaan waarmaken. Een van haar dromen is ons onderwijsprogramma ook in de regio Maun, waar Katja woont, te gaan uitrollen. Maun is een stadje dat ligt aan de uitlopers van de Okavango-delta. Ondanks dat dit de ‘tourist hub’ is van Botswana leeft een groot deel van de bevolking in dit rurale gebied in armoede. Veel afstammelingen van de San (bush men) leven ook in dit gebied en vormen een minderheidsgroepering net als bijvoorbeeld de indianen in Noord-Amerika.

Reeds voor haar emigratie legt zij al contact met de lokale NGO ‘Travel for Impact’. De directeur, Ruth Stewart, kent het Aflatoun-programma en is dolenthousiast. Ze ziet dit als een mooie toevoeging voor de projecten waar zij al actief voor is en omdat er grote noodzaak is voor financieel onderwijs om de cirkel van armoede te kunnen doorbreken voor kwetsbare kinderen en vrouwen in en om Maun.

Op 23 mei 2019 is het zover, Katja geeft een driedaagse Aflatoun-training aan medewerkers van Travel for Impact, een aantal lokale leerkrachten en facilitators van NGO’s als Feed a Child Botswana, Bana Ba Lesatsi, Rhino Conservation Botswana en Students and Women Against Rape. In totaal zijn er 18 deelnemers en het bereik van het Aflatoun-programma zal gaan strekken van peuters tot vrouwen met het Aflatoun-programma bereikt gaan worden. Met veel plezier leren alle deelnemers over het Aflatoun-programma en doen ze actief mee aan de verschillende oefeningen en staan ze regelmatig ook zelf voor de ‘klas’ om hun vaardigheden op het gebied van actieve lesmethoden te verbeteren.

Drie dagen later sluit Katja de training af. Een van de deelnemers is zelfs in tranen: “Dit programma is zo fantastisch en precies wat we nodig hebben voor onze kinderen. Ik kan niet wachten om het te gaan implementeren!”.

De komende periode zal in samenwerking met de NGO’s de implementatie plaatsvinden waarbij Tumie van Travel for Impact en Katja zullen gaan zorgen voor het begeleiden van de Aflatoun-trainers en voor het monitoren en evalueren.

Bekijk hier de video van de training

[vc_video link=”https://vimeo.com/338555189″]