Jij de Baas: leerlingen VO ondernemen voor StartUp4kids

Jij de Baas

Jij de Baas van Entreprenasium: leerlingen voortgezet onderwijs ondernemen voor goed doel

Het lesprogramma “Jij de Baas” is goed nieuws voor alle goede doelen. Leerlingen binnen het voortgezet onderwijs bedenken een origineel, creatief idee voor een goed doel. Want ondernemen is eigenlijk niets anders dan een goed idee hebben en er munt uit slaan. Door een goed doel hierbij te betrekken is het ook nog eens maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarmee sluit het lesprogramma prima aan bij de lesdoelen van het voortgezet onderwijs en kan het ook nog gebruikt worden als maatschappelijke stage.

Jonge ondernemers kunnen kiezen voor StartUp4kids als goede doel

De leerlingen kiezen zelf welke goede doelen ze willen steunen. Om de leerlingen te stimuleren kan een goede doelenmarkt goed werken. StartUp4kids zorgt natuurlijk dat ze erbij is wanneer er zo’n goede doelen markt georganiseerd wordt. Geheime wapen is het team van Klas4Klas, dat niet alleen zelf maatschappelijk ondernemend onderwijs in Nederland aan de man brengt, maar nu ook het lesprogramma “Jij de Baas” gaat begeleiden. Want hoewel het lesprogramma geheel zelfstandig door de docent gegeven kan worden, blijkt extra begeleiding vaak gewenst te zijn.

Maatschappelijk ondernemend onderwijs

Het is project “Jij de Baas” is net als ons Klas4klas-programma gebaseerd op ondernemend leren. Eindelijk mogen de leerlingen zelf bedenken wat ze willen doen en voor wie. Niet alleen mogen ze een idee tot uitvoering brengen, ook alles wat er bij een echte onderneming hoort, passeert de revue. Leerlingen ontdekken of ze uit het juiste ondernemershout gesneden zijn of niet. De niet zo ondernemende leerlingen kunnen natuurlijk prima werknemers zijn. Solliciteren hoort bijvoorbeeld ook tot de mogelijkheden, maar ontslagen worden net zo goed. Je best doen en je aan je taken en afspraken houden worden dus eigenlijk als vanzelf geborgd.

Jij de Baas zorgt dat jonge ondernemers zelf leren ontdekken

Entreprenasium, de bedenker van het programma, gelooft dat leerlingen gemotiveerder zijn om te leren wanneer ze een duidelijk doel hebben. Met ondernemend leren sturen kinderen hun eigen leerproces aan. Leren op maat en passend onderwijs is ineens een peulenschil. Iets wat wij van StartUp4kids natuurlijk van harte onderschrijven. Want ook met onze projecten in Nepal, Oeganda, Peru, Guatemala en Ethiopië stimuleren wij het jong leren ondernemen. Iets waarbij samenwerken, organiseren en financieel inzicht natuurlijk erg belangrijk is.

Leren ondernemend leren

Ondernemend leren staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar dat is precies wat Enterprenasium verder wil uitdragen. Door kinderen zelf te laten uitzoeken welke kennis ze nodig hebben om hun dromen waar te maken, groeit het zelfvertrouwen, de motivatie en de creativiteit. Het blijkt dat kinderen die hoogbegaafd zijn, hoog sensitieve kinderen en kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben baat bij ondernemend leren. Daarom gaat Entreprenasium nu haar aandacht richten op onderwijs voor kinderen met autisme en laat ze de coördinatie en uitvoering van het lesprogramma over aan het team van Klas4Klas.

Meer weten over Jij de Baas?

Sinds februari 2017 heeft Entreprenasium de begeleiding van Jij de Baas overgedragen aan het team van Klas4klas. Entreprenasium is echter nog steeds eigenaar van het programma Jij de Baas en verstrekt de materialen en gebruiksrechten alleen kosteloos aan haar donateurs. Het team van Klas4klas heeft de kundigheid en het recht om Jij de Baas te begeleiden. Lees op de website van Klas4klas meer over Jij de Baas.