Jongeren leren slim sparen voor levensbehoeftes en wensen

slim leren sparen Aflateen

Update Aflateen Nepal 1e kwartaal 2017

In de Aflateen workshop “Saving and Wise Spending – making mini budget” leerden jongeren in Nepal alles over sparen, slim gespaard geld uitgeven en het creëren van je eigen mini-budget.

Net als jongeren in Nederland hebben ook deze tieners spullen die ze graag willen kopen en kunnen ook zij klagen over het niet genoeg hebben van geld om die spullen te kunnen kopen. In deze workshop werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen dingen die écht nodig zijn en wat hun eigen wensen zijn. Ook leerden de tieners een persoonlijk mini-budget te op te zetten.

Verschil tussen behoeftes en wensen

Door de Aflateen-lessen is een duidelijke verandering zichtbaar in het gedrag van de jongeren m.b.t. uitgeven van geld en hun keuzes en gedachtes hierover. Ze zijn zich ervan bewust geworden dat als je jezelf de vraag stelt: “Is dit iets wat ik graag wil hebben of is het iets wat echt nodig is?”, je goede keuzes kunt maken of je gespaard geld wilt uitgeven of dat je ervoor kiest om nog verder te sparen. Door het verschil duidelijk te maken tussen een levensbehoefte en iets wat je graag wilt hebben helpt het om oude gewoontes te doorbreken hoe jongeren nu met geld omgaan.[vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1501787433766-92191a58-b3fc-9″ include=”3863,3862″]

Slim omgaan met geld

Voor veel jongeren is het niet vanzelfsprekend hoe je slim kunt omgaan met geld. Sommige kinderen hebben nog helemaal geen benul van geld eenvoudig omdat ze dat niet krijgen of omdat het er niet (voldoende) is binnen hun familie. Toch blijkt de workshop ook voor die kinderen erg nuttig. Er komt een moment dat ze de kindertehuizen in Nepal moeten verlaten en dan rond moeten komen van een beperkt budget. De Aflateen Workshop levert een positieve bijdrage aan de financiële zelfredzaamheid voor de kinderen.

slim sparen Aflateen StartUp4kids

 

 

“Sparen is een goede gewoonte. Maar eigenlijk komt het er nooit van. Vandaag hebben we een spaarvarken gemaakt en we kregen ook wat geld om erin te doen. Van nu af aan ga ik echt sparen. Ik weet dat dat belangrijk is voor de toekomst!

Said Anil”

Workshop Aflateen; Sparen en verstandig omgaan met uitgeven.

 

 

 

Tip!

Eerder plaatsten we een artikel over een Overlevingsspel -sparen en besteden, overgangsfase naar financiële onafhankelijkheid.

[vc_separator]