StartUp4Kids en Happy Green World maken samen onze projectlanden groener

HGW

De lockdown heeft ons doen inzien dat we echt iets moeten doen om de aarde meer te gaan respecteren en ervoor te zorgen in plaats van haar te verwaarlozen. Om deze reden zijn we bij onze bestaande life skill programma’s gestart de kinderen moestuinprojecten op laten zetten om ze te leren de natuur te waarderen, te respecteren en ervoor te zorgen. 

Om onze bestaande projecten verder te ‘vergroenen’ hebben wij lesmaterialen nodig die aangepast moeten worden aan de context van de verschillende projectlanden waar wij actief zijn. Om deze reden zijn wij een samenwerking aangegaan met Happy Green World.

Deze Nederlandse stichting heeft haar wortels in Egypte. Marlou Bessem, milieuadviseur en oprichtster van Happy Green World en Petra Houweling, illustrator, woonden beiden geruime tijd in Egypte. Ze werden dagelijks blootgesteld aan water-, afval- en energieproblemen en de gevolgen van vervuiling. Ze wilden actie ondernemen en iets terugdoen voor hun gastland door het bewustzijn over deze milieuthema’s te vergroten en kinderen voor te lichten over duurzaam gedrag met betrekking tot afval, water en energie. Door kinderen tijdens de basisschool over deze milieuthema’s te leren, gaan kinderen op een andere manier naar afval, water en energie kijken en zullen ze bijdragen aan het vinden van oplossingen voor de milieuproblemen waarmee we tegenwoordig overal ter wereld worden geconfronteerd. Door kinderen te leren over duurzaam gedrag op het gebied van afval, water en energie, kunnen ze ook hun families bereiken en geleidelijk hele gemeenschappen en landen groener maken.

Het Happy Green World programma met betrekking tot afval bestaan uit een activiteitengids voor docenten, een studentenboek en water- afval- en bedreigde dieren spellen, allemaal kleurrijk geïllustreerd. Happy Green World past het lesmateriaal aan qua taal en illustraties zodat het beter aansluit bij de belevingswereld van de kinderen in verschillende landen. De activiteiten en illustraties zijn specifiek ontworpen om de omgeving en problemen in een land of regio weer te geven. Dit verklaart waarom een programma voor een kind van het eiland Flores in Indonesië zowel qua illustraties en taal als qua inhoud anders is dan een programma voor een kind dat in de stad Caïro in Egypte woont. Bij Happy Green World waarderen ze, net als StartUp4Kids, het belang dat kinderen leren door te spelen en te doen. Ze bieden praktische oplossingen die gemakkelijk te leren zijn en afgestemd zijn op de ervaring van het kind in zijn culturele omgeving. Zo leren kinderen door activiteiten als compost maken, een gebruiksvoorwerp maken door plastic te hergebruiken of een schoolplein op te ruimen dat ze direct invloed kunnen uitoefenen op hun eigen omgeving.

We zijn super blij want de eerste spellen zijn klaar voor ons project in Botswana! Stap voor stap gaan we verder en zo maken we de landen waar we actief zijn groener en groener!Logo HGW