De kinderen en moeders van StartUp4kids en Corona (update 03/04/20)

PHOTO 2020 02 02 00 11 11 1

Misschien vraag je je af wat de situatie is van de kinderen van onze projecten in Peru, Ecuador, Ethiopië, Nepal, Ecuador, Guatemala en van de moeders en kinderen in Botswana. Wij brengen je graag op de hoogte. Wij zijn altijd in direct contact met onze partners en houden vinger aan de pols natuurlijk over hoe het gaat met onze projecten maar nu ook nog eens extra hoe het gaat met hun werknemers, de lokale leerkrachten en uiteraard de kinderen en de moeders. Afhankelijk van hoe lang de situatie gaat voortduren, zullen we zoeken naar de beste oplossing voor de continuïteit van onze projecten.

Hoe gaat het daadwerkelijk in de landen?
In de Latijns Amerikaanse landen hebben de overheden direct een lock-down ingesteld. De scholen zijn hierdoor alweer even gesloten. Door het snelle optreden van deze regeringen zijn de corona-gevallen nog redelijk beperkt gebleven. Ook hebben we via onze partners geen ontrustende berichten over de kinderen, hun personeelsleden en de lokale leerkrachten ontvangen. Bij onze partner in Peru is iedereen aan het werk maar vanuit huis en voor ons programma zijn ze alle voorbereidingen aan het treffen zoals lesmateriaal aanpassen, trainingen voor leerkrachten en schooldirecteuren voorbereiden, etc. Dus, dingen die normaal gesproken gedurende het jaar gedaan worden, doen ze nu alvast. Op 6 april gaan de scholen virtueel weer open en vanaf 4 mei fysiek open, is het plan. Virtueel open in de dorpen waar we werken is niet mogelijk. Dus laten we hopen dat de kinderen op 4 mei weer les krijgen en ons programma kunnen volgen. Ook in Guatemala werkt onze supervisor vanuit huis maar met alle gesloten scholen, zijn zijn werkzaamheden veranderd. Hij is nu bezig met het herzien van de plannen, nieuwe kansen zoeken, lokale fondsenwervingsmogelijkheden onderzoeken, etc. In Ecuador was het programma afgelopen jaar nog niet afgesloten. Na de stop gaan ze weer verder met de modules sparen en omgaan met geld, plannen en budgetteren en ondernemerschap.

Van onze supervisor in Ethiopië hoorden we dat er op dit moment negenentwintig gevallen bekend zijn. Of dit klopt is een vraag maar in ieder geval is hij en zijn zijn collega’s allen gezond. Ook hier wordt vanuit huis gewerkt en zijn de scholen en grenzen gesloten. In Botswana zijn er vier gevallen bekend en vanaf vannacht is er een lockdown ingesteld en zijn de scholen in ieder geval gesloten tot en met 30 april. Als tegen die tijd de scholen weer opengaan dan kan het project doorgaan als gepland. Laten we het hopen!

In Nepal is de talent school gesloten en voor zover bekend, gaat het goed met iedereen. Het project dat wij in samenwerking uitvoeren met Umbrella moet nog worden opgestart. Dit zal worden uitgesteld. Wij ontvingen dit bericht: “Nepal has been on lockdown for more than one week now and all the Umbrella kids, youth and staff are safe inside their homes with their friends and families… 🙂
Even though these are difficult times for everyone, there is less pollution in the air and we can see the mountains here in Kathmandu!”.

Juist in deze tijden van angst zijn sociale vaardigheden, geloof in jezelf en het omgaan met verdrietige situaties enorm belangrijk. Kinderen en moeders die meedoen met ons lesprogramma leren dit naast andere levensvaardigheden als sparen en omgaan met geld en ondernemerschap. Ook wij blijven positief en gaan ervan uit dat zodra de scholen weer beginnen ook onze projecten weer voortgezet kunnen worden.

Dus vooralsnog zijn de gevolgen beperkt. Met onze projecten komt het vast weer goed, nu gaat de gezondheid van eenieder op de wereld voor!

Laten we met elkaar hopen op beterschap, in de ruimste zin van het woord.

Heb je vragen hierover? Stuur dan een mail aan katja@startup4kids.nl.