Workshop mandala maken door Mirjam van Wijngaarden

workshop mandala maken

Afgelopen vrijdag, 10 juni 2016, was voor mij een bijzondere dag. Mijn gevoel, dat een workshop manadala geven, aan een groep kinderen (in dit geval groep 8 van De Bavinckschool) een succes zou worden, kwam uit.

Nadat ik 1.5 jaar geleden zelf gegrepen was door het maken van mandala met spullen uit de natuur, wist ik dat ik hier iets mee moest gaan doen. In eerste instantie heb ik een mandala met een jongetje van 8 jaar gemaakt en daar weer hetzelfde ervaren: rust, enthousiasme, trots etc. Afgelopen vrijdag mocht ik de pilot met een klas van 24 kinderen doen.

Mirjam van Wijngaarden mandala maken

Om 5.45 uur ben ik vanuit Veldhoven op weg gegaan naar Vlaardingen, om daar mijn vriendin Katja Visser, van Startup4kids, op te halen. Het was prachtig weer (zon, bijna geen wind) en met een gezonde dosis spanning kwamen we aan op De Bavinck school. Na een korte presentatie over de workshop en de betekenis van de mandala, zijn we in 2 groepen aan de slag gegaan. De kinderen hadden de dag ervoor een heleboel spullen (veren, takken, steentjes, bloemblaadjes ed.)  verzameld en waren al snel niet meer te stoppen.

Ieder kind kreeg als vanzelf z’n eigen rol in toebedeeld en er werd volop samengewerkt, met als eindresultaat 2 prachtige mandala’s. We hadden veel bekijks: kinderen van andere klassen, juffen, ouders en zelfs aan het einde van de ochtend een journalist.

Wat hebben we genoten om van “niets” ” iets” te maken en wat een mooi eindresultaat! Geweldig! Wat waren we trots allemaal. Het liefst hadden we deze kunstwerken in de grond laten verzinken, zodat ze nooit meer zouden verdwijnen. We hebben heel veel foto’s gemaakt en ik ben ervan overtuigd dat het trotse gevoel bij iedereen nog een tijd zal nazingen.

Na afloop hebben de kinderen nog een persoonlijk wenssteentje ontvangen, met daarop een kleine mandala en een woord dat hun talent beschreef. De kinderen waren erg blij met dit positieve aandenken. Ze kunnen het thuis een mooi plekje geven en het zal hen blijvend aan deze dag herinneren en aan het talent dat ze in hun verdere leven mogen gaan benutten.

Workshop mandala maken school

Voor mij was het een zeer geslaagde dag en ik ben getroffen door de creativiteit van deze kinderen. Deze workshop ga ik verder uitrollen en moet zeker ook op andere scholen onder de aandacht gebracht worden.

Mirjam van Wijngaarden

Mirjam van Wijngaarden