Lessen in plannen en budgetteren voor tieners in Kathmandu

Aflateen Nepal

In januari dit jaar zijn vier trainers en vier assistenten van onze partner Umbrella Foundation in Kathmandu opgeleid tot Aflateen-trainer door CWIN. CWIN is een organisatie in Nepal die Aflateen-mastertrainers in dienst heeft en derhalve onze trainers kon opleiden. In totaal volgen zeventig tieners, die in het kindertehuis van Umbrella verblijven, de Aflateen-training.

Er zijn intussen al verschillende workshops gegeven. In dit nieuwsbericht lichten we er een uit over plannen en budgetteren. Deze workshop werd aan een groep van tien geselecteerde meisjes gegeven aangezien zij in de loop van het jaar op eigen benen komen te staan.

Omdat de kinderen in een tehuis verblijven, hoeven ze zich geen zorgen te maken over financiële tekorten en budgetbeheer. Echter wanneer zij het huis verlaten, zullen ze het zakgeld dat ze van Umbrella krijgen, moeten beheren.

Na de workshop weten de kinderen:

·      Wat het onderscheid is tussen behoeften en wensen.

·      Wat het concept van een begroting is.

·      Wat het verschil is tussen een spaarder en een ‘slimme’ spaarder zijn.

·      Hoe ze hun budget slim kunnen plannen en kunnen beheren.

Aflateen Nepal

Kalpana, een van de tieners deelde: “De inhoud van de workshop was helemaal nieuw voor ons en erg interessant. Ik weet nu dat iemands wensen iemands behoeften kunnen zijn en andersom. Ook kunnen in de toekomst wensen in behoeften veranderen. Daarom is het belangrijk hier altijd onderscheid in te maken en om op een verstandige manier te plannen en te budgetteren”.

“Om de echte resultaten te kunnen zien van de workshop is er nog geduld nodig tot de kinderen het huis verlaten hebben. Maar, na de workshop wisten de kinderen heel goed het verschil tussen wensen en behoeften en hebben ze een overzicht van hun prioriteiten in hun leven gemaakt. Af en toe laten we kinderen naar de markt gaan om ze de markt te leren kennen. Dit keer hebben we ze eerst een plan en een begroting laten maken en achteraf hebben we naar de uitgaven gekeken. Zo hebben ze het geleerde meteen in de praktijk toegepast.”, aldus de Aflateen-trainer.

De kinderen zijn zeer geïnteresseerd om meer te leren over budgetteren en plannen omdat ze dit nuttig vinden voor hun toekomstige leven. De komende periode zullen er nog meer workshops volgen over dit onderwerp.