Klusjes voor je ouders of kinderarbeid. Wat is het verschil?

Home sweet Home Oeganda Aflatoun sept 2016aimage1 e1475663454509

Van Suzanne en Zenon (Home Sweet Home Uganda) ontvingen we een mooi bericht over de kinderen die daar het Aflatoun-programma volgen.


Klusjes voor je ouders of kinderarbeid. Wat is het verschil?

Begin september hebben de kinderen in Oeganda het over labor laws gehad.

Wanneer mogen de kinderen werken, wanneer is het veilig om ergens te werken en wanneer is dat niet het geval?

We hebben ook goed aangegeven waarom kinderen nog niet mogen/kunnen werken en we hebben verteld wat ze kunnen doen als ze zien dat kinderen niet naar school gaan, maar moeten werken.

Ons dorp is een dorp waar bakstenen worden gemaakt uit klei. Dit is ontzettend zwaar werk, maar je ziet veel kinderen en jongeren die niet naar school gaan en alleen maar bakstenen maken. We hebben hierover gesproken met de kinderen.

De meest voorkomende taxi is hier met de Boda. De kinderen hadden het direct over een jongen van 12 die op de motor reed om geld te verdienen en die verongelukt is vorige maand. Dat hij is overleden heeft heel veel indruk gemaakt op de kinderen.

De kinderen konden best goed verwoorden waarom kinderen nog niet mogen en kunnen werken en wat het verschil is met klusjes doen voor je ouders of in de vakantie.

 

home-sweet-home-oeganda-aflatoun-sept-2016aimage3-1 home-sweet-home-oeganda-aflatoun-sept-2016aimage2


Effect van de lesmodule ondernemen

De zoon van Suzan en Zenon, Michael, nam vorig jaar deel aan het lesprogramma. Hij had besloten om vakantiegeld te gaan verdienen. Dat heeft hij voorheen ook weleens geprobeerd maar toen waren de resultaten niet zo heel goed. Deze keer had Michael een hele berekening gemaakt van alle kosten. Ook had hij nagedacht over de verpakkingen, aangezien hij koekjes bakt die hij verkoopt, en over de markt waar hij de koekjes wilt verkopen. Michael had van tevoren ook zelf geld gespaard om de eerste benodigdheden zelf te kopen.

Binnen 4 uur had hij alles verkocht en vroegen alle buren of hij er meer kan bakken, omdat de koekjes zo goed zijn!

Suzan en Zenon zijn ontzettend trots op hun zoon Michael!

 

home-sweet-home-oeganda-aflatoun-sept-2016aimage1