I believe that teaching children is teaching society

leerling ethiopie aflatoun
Vol trots delen wij dit interview met leerling Selamawit uit Ethiopië.
Selamawit uit Ethiopië

Hoi allemaal, mijn naam is Selamawit Dargea Melesse.

Ik ben geboren in de regio Wollo, maar woon sinds mijn elfde in Addis Ababa bij mijn tante. De reden voor mijn verhuizing was mijn grote verlangen naar betere educatie. Mijn moeder heet Tirunesh Melesse en mijn vaders naam is Dargea Melesse. Mijn moeder is portier en mijn vader boer. Ik heb zes broers, ik ben het enige meisje en vierde in rij. Ik hou van mijn familie en zij van mij.

Mijn geboorteplaats Wollo ligt in het noorden van Ethiopië en is een van de grootste steden in de Amhara regio. Momenteel woon ik in Shiromeda, in het noorden van Addis Ababa vlakbij het hoogste punt van de stad; Entoto Mountain. Shiromeda staat bekend om de productie en verkoop van traditionele Ethiopische kleding. De productie gebeurt handmatig en de patronen zijn erg bijzonder.

Ik krijg les op de Dil Betigle basisschool in klas vijf. Dil Betigle is een inclusieve school wat wil zeggen dat hier ook studenten les krijgen die te maken hebben met een lichamelijke beperking. Ikzelf heb geen beperking. Toch zit ik in een klas met kinderen die een gehoorbeschadiging hebben waardoor ik ook heb leren communiceren in gebarentaal en dat erg goed kan. Sinds de derde klas krijg ik Aflatounlessen via StartUp4kids. We leren door middel van spel en verhalen over belangrijke vaardigheden in het leven. Ik hou van de leraren.

Binnen mijn Aflatounclub ben ik vice president en soms ook president.

“I believe that teaching children is teaching society.”

Mijn vrienden en ik doen veel; we coördineren de clubactiviteiten, geven advies over sparen aan kleine kinderen of nieuwkomers in het programma op school, leren ze om eerlijk te zijn, respect te hebben en goed te luisteren naar leraren, ouders en ouderen. We vertellen ze duidelijk dat ze alles wat ze leren in de Aflatounklassen goed moeten gebruiken als ze verschil willen maken in het leven.

Daarnaast zit ik in de leerlingenraad en overleg ik soms met de directie en leraren op school en de ouders van de studenten. Tijdens deze momenten vertel ik de ouders of verzorgers van studenten hoe goed de Aflatounklassen zijn voor hun kinderen en vraag ik hen goed mee te werken met de Aflatoundocenten.

leerlingen startup4kids ethiopie

Ik hou niet van ruzie en hou van lieve mensen omdat ik ook een lieve meid ben.

Er zijn twee vrouwen voorbeeld voor mij, eentje is de actrice Aziza Ahmed. Zij is een ingenieur en actrice. De tweede is Emebed, zij is dokter en ondernemer. Vooral Emebed is mijn favoriet omdat ik in de toekomst ook graag dokter wil worden zodat ik de mensen kan helpen.

Selamawit Dargea Melesse

Leerling project Ethiopië