Maak kennis met Sigurd hoenkamp - de vries

Sigurd 1

Mijn naam is Sigurd Hoenkamp-de Vries. Ik ben 51 jaar en ik ben geboren en opgegroeid in de Zaanstreek. Samen met Robin en onze twee kinderen wonen we op een hele leuke plek in Utrecht. Deze woonomgeving is in 1992 opgezet als ecologisch project. Ondanks dat dat niet helemaal geslaagd is, zijn de huizen nog steeds omgeven met veel groen dat door alle bewoners samen met een tuinman onderhouden wordt.

Het is omheind en gedurende de lockdown was dat erg fijn omdat onze kinderen vrij konden spelen in tegenstelling tot vele andere kinderen in Nederland.

Bij StartUp4Kids zet ik me vrijwillig in als IT-specialist naast mijn baan bij KLM als Linux server specialist. Maar, mijn carrière begon ooit heel anders. Ondanks dat ik een goed stel hersenen heb, stuurden mijn ouders me vanuit hun geloofsovertuiging naar de LTS die ik verliet met een diploma als meubelmaker op zak. Het geloof van mijn ouders en in die tijd ook van mij, stimuleerde zo snel mogelijk te gaan werken om voor jezelf te kunnen zorgen in plaats van jezelf te ontwikkelen.

Tijdens mijn schooltijd op de LTS kwam de eerste home-computer op de markt, de Commodore 64. Mijn favoriete plek in die tijd was de computerafdeling bij V&D waar ik met boeken uit de bieb samen met mijn vriendjes mijn computerkennis vergrootte. Van mijn, via mijn krantenwijk verdiende geld, kocht ik uiteindelijk deze felbegeerde computer en leerde ik nog meer op het gebied van computers.

Na de LTS ging ik aan de slag bij een van de winkels van Albert Heijn. Ik stroomde door naar hetdistributiecentrum en enkele jaren later ging ik hier aan de slag met IT. Ik leerde er veel, maar helaas was er weinig opleidingsbudget beschikbaar zodat ik niet de kans kreeg om een echte opleiding te volgen. Ik zag dat IT-ers, die via detacheringsbedrijven bij AH over de vloer kwamen, wel veel opleidingen konden volgen en ik stapte over naar een dergelijk bedrijf. Ik startte mijn opleiding en mocht mooie IT-opdrachten doen bij grote bedrijven als Univé, de Postbank, Telfort, etc. Ik miste alleen het hebben van een vaste werkomgeving en via via belandde ik bij KLM op de afdeling Websystems die de hele web-infrastructuur van klm.com verzorgde. Ik had daar een leuke en leerzame tijd als teamleider, maar kwam er wel achter dat ik geen managementfunctie ambieerde. De techniek vind ik namelijk veel leuker met als gevolg dat ik nu werk als ‘IT specialist’. Daarnaast ben ik security officer en houd ik mij bezig met audits en het toegangsbeheer op de Linux omgeving.

Al lange tijd vind ik het belangrijk ook iets terug te doen voor de medemens. Zo ben ik sinds 1993 donateur van de KNRM en ben ik een tijdje actief geweest als penningmeester voor een organisatie die zich inzette voor kinderen in Colombia. Intussen verdiepte ik me naast mijn werk in het opzetten van een Google-omgeving voor organisaties en het tegengaan van mailmisbruik. Naast mijn werk bij KLM had ik nog een eigen bedrijfje waarmee ik bedrijven hielp met hun IT-vraagstukken. Ik vond het leuk om bedrijven daarmee te helpen maar de druk van productie maakt dat minder fijn.

Maar als ik mijn wens iets terug te doen nu eens combineer met het helpen van een organisatie met hun IT, het opzetten van een Google-omgeving en het beveiligen van hun mailsysteem, creëer ik op die wijze een win-win situatie.  Ik volgde StartUp4Kids al een tijdje en las hun nieuwsbrieven. Het viel me op dat de mails van de stichting niet veilig waren en bood mijn hulp aan bij het bedrijf waar StartUp4Kids haar IT had ondergebracht.Dat hebben we toen samen opgelost en ongeveer een half jaar later in mei 2019 vroeg ik Katja of de stichting meer hulp nodig had waar ze enthousiast ja op zei. Intussen heb ik de stichting kunnen helpen aan een eigen, zakelijke Google-omgeving, zijn de websites van de stichting (startup4kids.nl en klas4klas.nl) ondergebracht bij eenzelfde domein hostingbedrijf, is er een goede beveiliging tegen mailmisbruik, een veilig systeem voor het beheren van wachtwoorden, etc. Ik vind het echt tof dat ik veel dingen gratis of met korting voor de stichting heb kunnen regelen. We hebben zo al heel veel kosten kunnen besparen en zijn we intussen al best heel professioneel georganiseerd.

Ik doe dit met alle plezier voor StartUp4Kids want ik draag graag bij aan een beter leven voor kinderen. Ik vind het heel mooi dat kinderen dankzij ons leren om te gaan met geld en zo mogelijkheden creëren om voor zichzelf te zorgen en daarmee ook voor anderen. De voorbeelden van de kinderen die limonade verkopen, kinderen die sparen voor een fiets om naar school te kunnen of het sparen voor schoolspulletjes als pennen, gummetjes en schriften vind ik heel krachtig. Het leert ze vooruit te kijken in plaats van te leven bij de dag en geld direct uit te geven. Dit is zo belangrijk om uit die onderlaag te komen en om weerbaarder te worden.

Hier blijf ik me voor inzetten en ga door met volgende stappen zoals groei van de huidige opzet, ervoor zorgen dat wanneer er een nieuwe vrijwilliger komt deze nog sneller aan de slag kan en het verder uitschrijven van handleidingen e.d.!

Sigurd Hoenkamp-de Vries

OOK BIJDRAGEN?

Wil je bijdragen aan de missie van StartUp4Kids? Graag!