Maak kennis met Mascha van Sambeek

Mascha van Sambeek 1

Mijn naam is Mascha van Sambeek en ik woon in Maastricht. Ik heb in Nijmegen bedrijfskunde gestudeerd en ik werk als projectmanager bij Obvion, daarnaast ben ik life coach.

 

Mijn missie is mensen in hun kracht zetten. Dit is ook waar StartUp4Kids voor staat, waardoor dit helemaal bij mij aansluit.
Sinds kort heb ik me ook aangesloten als vrijwilliger bij Humanitas om mensen te helpen hun thuisadministratie op orde te krijgen. Eigenlijk hebben veel mensen dat best wel op orde, maar ook hier gaat het erom ervoor te zorgen dat ze het vertrouwen krijgen dat ze het kunnen, zodat ze het ook zelf kunnen doen.

Bijna direct na de oprichting van StartUp4Kids heb ik mij in 2010 als penningmeester aangesloten. Dit heb ik een aantal jaar gedaan waarna ik tijdens vrijwilligerswerk voor VSO in Kenia voor StartUp4Kids een project met kinderen heb opgezet op de school in het dorp waar ik verbleef. Dit project heb ik een paar jaar begeleid als projectleider, eerst in Kenia zelf en daarna vanuit Nederland. Ook heb ik een tijdje het project in Oeganda begeleid. Helaas stopte dat project doordat de lokale organisatie dit niet meer kon opbrengen. Om deze reden ben ik er in 2017 even tussenuit gestapt bij StartUp4Kids, om dit jaar weer terug te komen als algemeen projectcoördinator, met als doel de projectleiders te ondersteunen en dus ook in hun kracht te zetten. Mijn coaching skills, mijn ervaring in het bestuur en als projectleider kan ik hier allemaal voor inzetten. Ik doe dit bij StartUp4Kids omdat de organisatie me na aan het hart ligt en omdat het gaat om kinderen te helpen, ze dat extra onderwijs te geven wat ze nodig hebben om zelf een beter leven te creëren. Alles begint nou eenmaal bij kinderen en ik vind dat ieder kind dezelfde kansen verdient die ik heb gehad.

Als ik kijk naar de projecten van StartUp4Kids en de toekomst dan vind ik dat een project geslaagd is als wij de kennis aan de lokale leraren kunnen overdragen zodat ze het lesprogramma zelfstandig verder kunnen brengen in hun eigen onderwijsprogramma zonder onze hulp. We hebben gezien dat dit niet overal eenvoudig is, door ofwel de overheid of de motivatie van de lokale leerkrachten. Maar als ze overtuigd zijn van het belang van de lessen en passie hiervoor hebben, dan werkt dat aanstekelijk voor de kinderen, maar zeker ook voor collega’s. Ik denk dat het goed is dat wij hier ons extra gaan inzetten om de leerkrachten te motiveren en ze in te laten zien hoe belangrijk het is dat kinderen in zichzelf geloven, zich durven uiten, weten hoe ze het beste om kunnen gaan met geld en kunnen en durven ondernemen.

Ik hoop dat mensen in Nederland willen (blijven) doneren om kinderen in landen aan de andere kant van de wereld kansen te geven, landen waar kinderen minder kansen hebben. Maar ook in Nederland, waar StartUp4Kids gelukkig ook projecten heeft, met als doel armoede terug te dringen.

De twee mooiste succesverhalen die ik kan delen, zijn er een uit de tijd dat ik nog in Kenia was. De kinderen leerden tijdens het project sparen en elke week spaarden ze met de klas. Een van de kinderen had als wens om chapati te eten met kerst, chapati is een luxe voor deze kinderen. En inderdaad ze had genoeg gespaard om met haar familie chapati te eten. Ze was zo trots! En het mooie is dat ook dat haar ouders hierdoor het nut van sparen zagen en ook zijn gaan sparen.

De tweede: Met StartUp4Kids ben ik twee keer mee geweest met de hardloopreis naar Ethiopië. Ik heb daar Gethun leren kennen, een jongen in een rolstoel. Hij was het eerste jaar dat hij ons lesprogramma volgde al enorm vooruitgegaan. Voorheen sprak hij namelijk niet en was hij verdrietig. Het jaar erop zag ik hem weer. Hij straalde en stond in zijn kracht, zelfs zo erg dat hij durfde te gaan lopen en vol trots liet hij me een van zijn eerste stappen zien.

Hier doe ik het voor, hier zet ik mijn vrije tijd voor in om dit te kunnen bereiken en kinderen in hun kracht te zetten!

Mascha van Sambeek

 

OOK BIJDRAGEN?

Wil je bijdragen aan de missie van StartUp4Kids? Graag!