Project Botswana

Waarom is er aanvullend onderwijs nodig in Botswana?

 

Project Botswana

Tot 1966 stond Botswana onder Brits bestuur. Maar sinds haar onafhankelijkheid doet Botswana het goed in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Het land heeft een stabiele democratie. Ondanks deze stabiele politieke situatie ondervindt het land toch nog veel (armoedegerelateerde) problemen.

Het land staat op de tweede plaats van landen met de meeste hiv-geïnfecteerde inwoners (25,2% van de totale bevolking) en er zijn naar schatting 130.000 aidswezen (UNICEF).

Een kwart van de bevolking heeft geen toegang tot een voedzame maaltijd. Volgens UNICEF komt armoede veel voor bij vrouwen en huishoudens met een vrouwelijk gezinshoofd. Vrouwen verdienen doorgaans een aanzienlijk lager inkomen in vergelijking met hun mannelijke collega’s.

Bovendien is het onderwijssysteem in Botswana niet gericht op carrières en op de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden. Vooral op het platteland is de ontwikkeling van deze vaardigheden belangrijk, omdat het hen de beste kansen biedt om een ​​leven uit armoede te leiden. Aangezien meer dan 60% van de bevolking jonger dan 30 jaar is, is er een enorm potentieel.

Als deze jonge mensen in staat worden gesteld om financiële onafhankelijkheid te bereiken, zou dit een groot nationaal verschil maken. Daarom wil StartUp4Kids kinderen, jongeren en vrouwen in de armste regio van Botswana, Ngamiland, sociaal en financieel onderwijs aanbieden om hun vooruitzichten op een betere toekomst te vergroten.

Wat willen we bereiken in 2021?

Samen met onze lokale partner, Travel for Impact, biedt StartUp4Kids sociale en financiële educatie aan kwetsbare kinderen, jongeren en vrouwen in de regio van Maun in Botswana, zodat ze extra kansen krijgen voor een betere toekomst. In mei 2019 heeft Katja Visser, die sinds eind december 2018 in Botswana woont, 17 leraren en begeleiders van Travel for Impact, Tsodilo Secondary School, Women Against Rape, Students Against Rape, Bana Ba Lesatsi, Rhino Conservation, Khwai Preschool en Feed a Child getraind. In 2021 gaan ze er gezamenlijk voor zorgen dat het Aflatoun-programma geïmplementeerd wordt. De verwachting is dat er zeshonderd kinderen en moeders bereikt zullen worden.

De toekomst

2021 wordt gezien als een pilot waarna we de programma’s kunnen gaan opschalen en de kwaliteit van het onderwijs kunnen gaan verbeteren.

Het team in Botswana

Het Aflatoun-team in Botswana bestaat uit een projectcoördinator van Travel for Impact en Katja van StartUp4Kids. Ze zullen de lokale leerkrachten en de facilitators van hun partners ondersteunen.

Extra informatie

Wil meer weten? Neem contact op met degene die verantwoordelijk is voor ons project in Botswana: Katja Visser via katja@startup4kids.nl.

Share the Story

Back to Top