Project Nederland – internationalisering en ondernemerschap voor PO en brugklas VO: Klas4klas

Waarom is er aanvullend onderwijs nodig in Nederland?

Wereldoriëntatie staat hoog op de agenda binnen het onderwijs. Afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar de vakken als taal en rekenen. Het vak wereldoriëntatie heeft hier vaak onder geleden. De meeste basisscholen geven hieraan invulling met de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek waarbij kennisoverdracht meestal in deze lessen centraal staat echter ‘Kinderen zouden meer aangemoedigd moeten worden om zelf op onderzoek te gaan en om zelf creatieve oplossingen te bedenken voor (maatschappelijke) problemen’, aldus de Onderwijsinspectie begin vorig jaar. Door deze maatschappelijke discussie over het onderwijs van de toekomst zijn scholen zoekende naar een goede invulling van het vak wereldoriëntatie. Het lesprogramma Klas4klas helpt op projectmatige wijze leerkrachten binnen het primair onderwijs, brugklas VO en VMBO bij de invulling hiervan. De reacties zijn enthousiast. Dit komt omdat het programma van Klas4klas de kinderen een andere kijk geeft op de wereld dan het traditionele onderwijs en ze zelf laat doen en kritisch laat nadenken.

Twinning: Partnerklas in Ethiopië

Klas4klas is een uitdagend en leerzaam lespakket dat StartUp4kids heeft ontwikkeld op basis van het Aflatoun-programma. Klas4klas brengt klassen in Nederland en Ethiopië met elkaar in contact. Iedere klas krijgt dus een partnerklas in Ethiopië waardoor leerlingen gedurende het project samenwerken, van elkaar leren en met elkaar verbonden zijn.

Ondernemerschap: talenten ontdekken en leren omgaan met geld

Tijdens het Klas4klas-programma krijgen leerlingen de opdracht om samen een kleine onderneming te runnen waardoor zij hun talenten ontdekken, leren samenwerken en hun ondernemersvaardigheden ontwikkelen. De opbrengst van hun onderneming – de bedoeling is dan ook dat de leerlingen wat gaan verdienen – komt geheel ten goede aam het lesprogramma van de partnerklas van ons project in Ethiopië.

Vraag een gratis proefpakket aan

Naam school (verplicht)

Uw naam (verplicht)

Uw functie (verplicht)

Adres school - straatnaam, postcode en woonplaats(verplicht)

Uw e-mailadres (verplicht)

Waarom het Klas4klas-programma?

Wij hebben een aantal goede redenen op een rijtje gezet!

Het Klas4klas-programma laat leerlingen leren over zichzelf, over relaties met anderen dichtbij en ver weg en over de omgang met geld en andere schaarse middelen.

Het Klas4klas-programma biedt prachtig vormgegeven lesmaterialen met duidelijke lesomschrijvingen en leuke en leerzame werkbladen voor de leerlingen.

Klas4klas-trainers geven samen met de leerkracht het programma waarna de leerkracht het programma het jaar erop zelfstandig kan uitvoeren en het ingebed wordt binnen het reguliere programma.

Klas4klas

Meer weten? Bekijk onze website www.klas4klas.nl of neem contact op met de verantwoordelijke voor dit lesprogramma: Katja Visser via katja@startup4kids.nl / 06-28721773.

Bekijk hier hoe een klas in Nederland contact heeft via skype met een klas in Ethiopië.

Bekijk het filmpje van de ondernemersdag van Aflatoun-club AVO (Activiteiten Voor Ouderen) van de leerlingen van groep 8 van De Bavinck uit Vlaardingen.

Share the Story

Back to Top