Maak kennis met Tara Said

Mijn naam is Tara. Ik ben 45 jaar oud en ik woon in Maassluis samen met mijn man en mijn drie kinderen. Ik kom uit het noorden van Irak uit de stad Sylaimanya in Koerdistan.

Bij StartUp4Kids ben ik degene die de bedankkaartjes stuurt aan donateurs. Het is een kleine, maar heel belangrijke rol. Daarnaast ben ik actief als assistent-trainer bij de empowermentprojecten voor vluchtelingenkinderen van de stichting. Vorig jaar heb ik dat voor het eerst met veel plezier gedaan in Schiedam en nu ga ik dat weer doen voor de programma’s in Schiedam en Vlaardingen met kinderen in de basisschoolleeftijd en tieners.

StartUp4Kids heb ik leren kennen doordat ik zelf in Maassluis de empowermenttraining StartUP4You gevolgd heb. Ik vond dit een hele goede training. Voorheen was ik altijd bang om iets te zeggen of te doen maar sinds de training heb ik daar geen last meer van. Ik ben er heel sterk door geworden. Tijdens de training breng je in kaart wat je het liefst zou willen doen in Nederland. Ik word het meest blij als ik mag werken met kinderen met een ‘rugzakje’. Ik word er blij van als ik ze mag helpen en ik word er nog blijer van als ik zie hoe blij de kinderen daarvan worden. Het is dan ook mijn droom om in het speciaal onderwijs te werken in Nederland.

Via StartUp4Kids ben ik in contact gekomen met SBO (speciaal onderwijs) De Kameleon in Vlaardingen waarna ik daar vrijwilligerswerk mocht doen. Ook ben ik via de contacten van StartUp4Kids terecht gekomen bij Primo. Dit is een speciaal programma van InHolland dat me voorbereidt op het volgen van hun Pabo-opleiding. In dit traject wordt extra aandacht besteed aan het verbeteren van het Nederlands. Het is een nieuw traject waar ik samen met tien anderen aan mag deelnemen. Ik ben er heel erg blij mee want op deze manier kan ik mijn droom bereiken. Mijn Nederlands moet dan nog wel verbeteren maar ik doe erg mijn best. Ik loop stage bij de Diamant in Maassluis. Dit is een school waar kinderen uit andere landen een taalstart maken. Naast mijn stage en het werk voor StartUp4Kids ben ik ook vrijwilliger via Aanzet bij de voorleesexpres voor kinderen met een taalachterstand en geef ik samen met een docent Nederlands hun ouders online les zodat zij ook hun Nederlands kunnen verbeteren.

Sinds 2015 ben ik definitief naar Nederland gekomen, maar het is me dus nog steeds niet gelukt om een echte baan te vinden. Mijn achtergrond is in het onderwijs en dat is waar mijn hart ligt. Maar zonder goed Nederlands te spreken, is dat niet mogelijk.

In Irak ben ik naar de universiteit geweest en een paar jaar daarna heb ik een Master behaald in Arabische literatuur en letterkunde. Voor mijn master werkte ik op een middelbare school, na mijn master ben ik aan de universiteit les gaan geven. Eigenlijk doe ik dat nog steeds maar dan online voor dezelfde universiteit in Irak voor een paar uurtjes per week.

Ik kom uit een gezin met tien kinderen. Mijn ouders en ook al mijn broers en zussen hebben gestudeerd en hebben banen als dokter, advocaat, etc. Voor mij is het soms wel lastig dat ik al mijn kennis niet kan delen nu ik in Nederland woon. Mijn man heb ik ook op de universiteit ontmoet waar hij landbouwkunde studeerde.

Zijn moeder was in haar nek geschoten en kon daardoor niet meer lopen. Dat was het moment voor zijn ouders om naar Nederland te vluchten. Hij is niet veel later samen met zijn broers en zussen na gekomen. In 2000 belde hij me op en hij vroeg me ten huwelijk en of ik met hem in Nederland wilde wonen. Ondanks dat ik mijn lieve ouders zou gaan missen, heb ik ‘ja’ gezegd. Hij was ten slotte mijn liefde! In 2001 zijn we in Irak getrouwd en in 2004 ben ik uiteindelijk via Syrië naar Nederland gereisd.

Het was een drama voor mij om in Nederland te komen. Ik had een goed leven in Irak met een lieve familie en een goede baan. In Nederland wilde ik daarom meteen naar school, maar omdat ik geen sofinummer had, kon dat niet. Ik ben zo vaak naar scholen geweest in Vlaardingen en Rotterdam om te vragen of ik mee mocht doen, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Uiteindelijk kreeg ik na twee jaar mijn sofinummer en mocht ik eindelijk naar school. Na drie maanden moest ik daar echter weer mee stoppen, omdat mijn eerste kind werd geboren. Mijn man werkte en ik wilde en moest voor mijn kind zorgen. Ik ben de opvolgende jaren deels in Nederland en deels in Irak geweest voor mijn familie. In 2011 heb ik mijn NT2 staatsexamen gehaald via thuisstudie en heb ik de Nederlandse nationaliteit gekregen. Intussen heb ik nog twee kinderen gekregen en bleef ik op en neer reizen tussen Nederland en Irak. In 2015, toen onze oudste 9 was, besloot ik me definitief in Nederland te vestigen.

Het was voor mij niet heel erg wennen aan de cultuur in Nederland. Ik ben dan wel islamitisch, maar mijn familie was niet strenggelovig en niemand had een hoofddoek op. Dat is overigens sowieso niet verplicht in Irak. Mijn vader zei altijd: “Geloof zit in jezelf en zorg voor een goede band met god door een goed mens te zijn.”

Ik ben in 1975 geboren en in 1980 brak de oorlog uit tussen Iran en Irak en in 1991 met Kuwait. Er is eigenlijk altijd oorlog geweest en nog steeds. In mijn leven heb ik dus nooit iets anders gekend dan oorlog. In mijn stad zijn er 8000 mensen omgekomen door chemische wapens. Thuis voelde ik me fijn, maar ik hoorde wel altijd het geluid van bommen en ik zag altijd mensen die naar begrafenissen gingen. Ook op de televisie was er alleen maar oorlog te zien. Mijn leven werd beheerst door oorlog en olie.

Toch woonde ik in een deel van Irak waar het nog wel enigszins veilig was. Ik wilde alleen niet dat mijn kinderen hetzelfde leven zouden moeten leiden. Nederland voelt voor mij veilig en rustig en daarom ben ik hier.

Mijn man werkt in een afhaalrestaurant en sinds 1 januari is hij mede-eigenaar geworden. Het is iets heel anders dan landbouwingenieur maar hij is er ontzettend blij mee. Ook voor mij komt er een moment dat ik mijn eigen baan heb in Nederland, dat ik mijn eigen geld verdien en dat ik iets voor mezelf kan doen. Ik ben blij dat ik de stappen aan het zetten ben om dat te bereiken!

Tara Said (assistent-trainer en taalbuddy project kinderen)

Share the Story

Back to Top