Maak kennis met Peter den Boer

Mijn naam is Peter den Boer. Ik ben 57 jaar en kom oorspronkelijk uit Vlaardingen en heb jarenlang in Schiedam gewoond. Nu woon ik samen met mijn vrouw in De Meern en ben ik werkzaam als zelfstandig life coach en trainer,onder andere voor het StartUP4You-traject van StartUp4Kids in de regio Rotterdam.

Via mijn vrijwilligerswerk als coach statushouders bij de Gemeente Maassluis kwam ik in contact met Katja van StartUp4Kids. Wij raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen, door de bevlogenheid die we beiden hebben deze mensen extra kansen te geven binnen de Nederlandse samenleving. Ik vertelde haar namelijk over een van mijn coachees die volledig haar gevoel van eigenwaarde en identiteit kwijt was. Na een paar coachingsessies was het haar weer duidelijk wie ze was, waar ze voor wilde staan en wat ze het liefst zou willen doen in Nederland. Katja vroeg me daarop: “Zou jij samen met mij een empowermenttraining aan deze vrouwen willen geven?” En zo geschiedde. We startten de eerste training in Maassluis en dit werd een enorm succes.

Al lange tijd ben ik geïnteresseerd in de psychologie en het gedrag van de mens. Soms lopen dingen anders in het leven en worden we (tijdelijk) op een ander spoor geleid. Mijn zoektocht naar mijn identiteit is via  verkoper (accountmanager) tot horecaondernemer uiteindelijk op het juiste spoor gekomen. De rode draad in deze zoektocht is het omgaan met mensen. Dat is waar mijn grote kracht ligt en waar ik voldoening uithaal. Op mijn 49ste kwam mijn trein tot stilstand en eindigde ik zonder relatie, zonder werk (eigen bedrijf) en een kind dat niet meer thuiskwam. Dat was op dat moment een tamelijk uitzichtloze situatie. Na een paar maanden worstelen met mezelf daalde het stof neer en begon het proces van ontwikkeling. Ik ben een coachopleiding gaan doen, gevolgd door een Bachelor studie Toegepaste Psychologie met als specialisatie coaching. Komend jaar hoop ik af te studeren en inmiddels ben ik mijn eigen coachpraktijk gestart.

Ik ben nu in een fase van mijn leven waar het niet meer gaat om geld, carrière en status gaat, maar om mensen te helpen vooruit te komen in het leven. Daarom is het zo mooi dat ik me kan inzetten als coach voorvluchtelingenmoeders in opdracht van StartUp4Kids.

Katja en ik startten ooit met het geven van alleen een empowermenttraining, maar door het leren van en werken en praten met deze vrouwen bleek dat er meer nodig was. We hebben daarom een heel platform ontwikkeld dat we nu gestart zijn in Schiedam en Vlaardingen. Dit platform bestaat uit de training, maar ook uit individuele coaching,omdat helaas heel veel van de vrouwen in de programma’s psychische klachten hebben en daardoor moeite hebben om een zinvolle invulling aan hun leven te geven.
In de training brengen de vrouwen in kaart wat ze het liefst zouden willen doen in Nederland en maken hiervoor een realistisch plan. Een droombaanbuddy neemt het dan van mij over om de vrouw te helpen richting passend vrijwilligerswerk, werk of opleiding.

Ook zorgen we voor extra workshops over aanvullende onderwerpen, werken we aan het verbeteren van hun Nederlands en zorgen we voor een veilige plek waar vrouwen samen kunnen komen en door ze events te laten organiseren komen ze in contact zijn met andere vrouwen uit de buurt.

Mijn missie is ervoor te zorgen dat mensen hun talenten ontdekken, weten hoe ze deze kunnen  en gaan inzetten waardoor ze een gelukkig leven kunnen leiden. Voor mij is het ontdekken van je talent een belangrijk begin, want als je dat gebruikt en er goed in wordt, dan kan dat voor een enorm gevoel van geluk en eigenwaarde zorgen. Dit sluit natuurlijk helemaal aan bij hetgeen ik voor StartUp4Kids doe… ervoor zorgen dat al die vrouwen hun isolement doorbreken, geloven in zichzelf, hun talenten ontdekken en inzetten waardoor ze een gelukkig leven in de Nederlandse samenleving kunnen leiden!

Het succes van het programma is de laagdrempeligheid. De vrouwen voelen zich al snel vertrouwd, ondanks dat ik een man ben. Soms al in de eerste, maar zeker in de volgende workshops gaan de vrouwen open en starten ze met delen. Tijdens de workshops en de coachingsessies komt er ontzettend veel los en om eerlijk te zijn, is dat af en toe best even slikken. De vrouwen hebben zoveel te verduren gehad en sommigen nog steeds…

Ik ben heel erg trots op hetgeen wat we al hebben kunnen betekenden voor zovele Syrische en Irakese vrouwen. Zo had een van de vrouwen het heel erg zwaar en was ontzettend somber. Tijdens het eerste gesprek huilde ze alleen maar. Ze was op het zebrapad geschept door een auto en op haar hoofd terecht gekomen. Voor haar gevoel stopte toen haar leven. Maar door de training en de gesprekken, ging ze weer vliegen en is ze kookcursussen gaan geven aan kinderen. Dit maakt haar zo blij: Het is prachtig om haar te zien stralen en dat ze haar gevoel van eigenwaarde weer heeft teruggevonden. In een van de andere trainingen was er een getrouwde vrouw die een universitaire studie succesvol had afgesloten. In Nederland volgde ze een doctorale studie die tussentijds abrupt beëindigd werdvanwege een slechte beoordeling van haar professor. Dit had grote gevolgen voor haar leven. Haar schoonfamilie en haar man die ook in Nederland wonen, gaven haar het gevoel dat ze gefaald had en nooit meer iets kon bereiken. Ze ging zich daardoor conform gedragen. Ze ging heel veel eten en steeds minder ondernemen. Toen ze bij me kwam voor de coachingssessies voelde ook zij zich somber. Alleen al het starten van een gesprek zorgde voor een emotionele reactie met tranen tot gevolg. Vragen als: ‘Je leven is nu eigenlijk volledig mislukt toch?’ en ‘in wezen heb je niets bereikt in je leven en gaat dat ook niet meer gebeuren, ben je het daar mee eens?’ gaven vaak een grote glimlach op haar mond en maakte de stemming tijdens het gesprek vaak jolig en lacherig. Het zette haar aan het denken en liet haar de relativiteit van haar situatie inzien. Het gevolg was dat ze na een paar weken meldde dat ze een nieuwe baan had gevonden in een laboratorium. Weliswaar iets onder haar niveau, maar het gevoel weer van betekenis te zijn, gaf een enorme boost aan haar zelfvertrouwen en aan het verbeteren van haar sombere stemming.

Met veel energie ga ik ook dit jaar weer aan de slag voor StartUp4Kids. Dit keer om van het platform een succes te maken en vier groepen vrouwen weer een stap verder te helpen!

Peter den Boer (coördinator, trainer en coach project vrouwen)

Share the Story

Back to Top