Maak kennis met Nienke Miezenbeek

Mijn naam is Nienke, ik ben 31 jaar en ik woon in Haarlem, waar ik geboren en getogen ben. Voor mijn studie hbo-bewegingsagogie en psychomotorische therapie ben ik naar Zwolle verhuisd. Daarna ben ik weer teruggekomen naar Haarlem, waar ik op een fijne plek in het centrum woon. Ik werk als psychomotorisch therapeut met jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.
Binnenkort ga ik een studie kinderyoga volgen. Ik denk dat dat een mooie aanvulling is op de kennis die ik al heb en ik de jongeren op een meer holistische manier kan helpen. Zelf sta ik ook zo in het leven en ik wil dit graag ook binnen mijn werk toepassen.

Mijn visie op het leven is te leven vanuit je hart in verbinding met jezelf, anderen en de natuur. Ik ben in mijn vrije tijd dan ook veel in de natuur te vinden en hoop ik anderen te inspireren zich weer te verbinden met de natuur.

Eind 2018 heb ik me aangesloten bij StartUp4Kids, omdat ik mijn hele leven al iets heb met projecten voor kinderen. De projecten van StartUp4Kids passen bij mij, omdat die ervoor zorgen dat kinderen kansen krijgen die zij anders niet gehad zouden hebben doordat het nou eenmaal niet zo vanzelfsprekend is voor hen als voor veel kinderen in Nederland. Het is zo mooi dat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen door ze life skills mee te geven die ze anders niet gehad zouden hebben. Hetzelfde doe ik op mijn werk. Zo geef ik kinderen hier en aan de andere kant van de wereld extra kansen om zichzelf te kunnen ontwikkelen.

Bij StartUp4Kids ben ik gestart als projectleider Ethiopië. Dit is een land wat me na aan het hart ligt. Via mijn studie heb ik daar vier maanden stagegelopen bij een organisatie die kinderen met een beperking in hun kracht zet door middel van sport. Hier heb ik StartUp4Kids al een beetje leren kennen, omdat zij hier sociaal en financieel onderwijs aanboden aan diezelfde kinderen. Mijn moeder is me op komen zoeken en toen heeft Ethiopië ook bij haar een plekje in haar hart gekregen.

In 2015 ben ik weer naar Ethiopië gegaan. Dit keer met mijn vader om hem ook dit bijzondere land te laten ervaren. Wij zijn allebei erg sportief en sloten ons aan bij de hardloopreis van StartUp4Kids. Hierdoor leerden we de projecten en de stichting nog beter kennen. Terug thuis heb ik mij heb aangesloten bij het vrijwilligersteam van de stichting.

In 2019 ging ik weer terug naar Ethiopië, dit keer samen met mijn vriend Bram, in mijn rol als projectleider. Mooi dat ik met de meest dierbare mensen in mijn leven in Ethiopië ben geweest! Helaas werd het project te zwaar voor me door mijn gezondheid.

Toch wilde ik de stichting niet verlaten en kon ik een nieuw, klein en overzichtelijk project in Nepal gaan begeleiden. Helaas is daar tot op heden nog niet veel van terecht gekomen, maar ik vertrouw erop dat we in april 2021 kunnen gaan starten. Daarnaast heb ik sinds kort het project dat StartUp4Kids ook in Nepal uitvoert met jongvolwassenen overgenomen. Dus vanaf nu ben ik verantwoordelijk voor onze beide projecten in Nepal.

Zelf ben ik nog niet bij de projecten in Nepal geweest, maar wel in het land zelf.
De mensen daar zijn zo mooi, wijs en spiritueel. Ik heb daar helaas ook veel armoede gezien vanuit mijn perspectief maar ook heel veel rijkdom. De rust die de mensen hebben en hoe de mensen leven in de bergen laat voor mij een enorme rijkdom zien. Het is zo magisch daar in de bergen en het voelt of je je daar begeeft in een heilig land.

Met het project wil ik ervoor zorgen dat de kinderen en jongvolwassenen de juiste vaardigheden opdoen, zodat ze hun eigen krachten ontdekken en die kracht in hun leven in kunnen zetten en deze vaardigheden weer kunnen doorgeven aan hun naasten en volgende generaties.

Met dit project help ik onze algemeen projectcoördinator Mascha, het bestuur en Maron die de sociale media verzorgt. Ik hou contact met de lokale projectcoördinatoren en zorg voor de rapportage intern, maar ook aan onze donateurs. Ik ben dus de contactpersoon vanuit StartUp4Kids voor dit project.

Corona heeft er helaas voor gezorgd dat de kinderen al een jaar geen les gekregen hebben. Onze partner Volunteer Society Nepal (VSN) heeft getracht dit online op te pakken, maar dit is geen succes geweest, omdat de kwetsbare kinderen die via hen onderwijs krijgen gewoonweg de middelen hiervoor niet hebben.
Onze andere partner Umbrella heeft dit wel van de grond gekregen, omdat zij met jongvolwassenen werken die wel toegang hebben tot internet. Dit was succesvol, maar ze kunnen niet wachten tot het april is en de lessen weer live gegeven kunnen worden; zeker bij ons lesprogramma is dit heel belangrijk door het actieve karakter van de lessen.

Als ik kijk naar de toekomst, dan hoop ik dat we steeds meer kinderen en jongeren in Nepal kunnen bereiken en dat we een rimpeleffect kunnen creëren. Ik denk dan aan oud-deelnemers die trainer worden bijvoorbeeld. Voor mij persoonlijk zijn de projecten dan ook geslaagd als we op deze manier de kennis steeds verder over kunnen brengen aan kwetsbare groepen, die hiermee als trainer een baan krijgen en dat de kinderen plezier beleven aan de lessen en het geleerde inzetten in hun dagelijkse leven en anderen inspireren. Helaas denk ik niet dat dit geheel op zichzelf zou kunnen staan, dus zonder StartUp4Kids, omdat er geen geld is in Nepal  om trainers te betalen.

Als ik kijk naar het project in Ethiopië, dan was daar het meest waardevolle voor me dat de trainers een baan hadden die ze anders heel waarschijnlijk niet gehad hadden. Deze trainers met een beperking geven ons lesprogramma aan kinderen met een beperking. Ik vind het geweldig dat ze zich hebben kunnen ontwikkelen als trainer en daar goed in geworden zijn en een voorbeeld zijn voor de kinderen met een beperking. Zij laten zien dat je met een beperking een baan kunt hebben en dat je ondanks je beperking kwaliteiten hebt en er daar dus helemaal geen beperking hoeft te zijn.

Dus voor mij is het heel erg belangrijk dat dankzij StartUp4Kids en haar donateurs mensen een baan krijgen die zij anders niet gehad zouden hebben en zij daardoor een goed leven kunnen leiden en een inspiratiebron zijn voor de kinderen die zij les geven.

Nienke Miezenbeek, projectleider Nepal

Share the Story

Back to Top