Maak kennis met Jolanda Kluft

Mijn naam is Jolanda Kluft. Ik ben 62 jaar en ik woon in Schiedam. Ik woon daar samen met mijn man en mijn hond. Ik heb een zoon en twee bonuskinderen met vrouwen, kinderen en zelfs kleinkinderen.

Sinds 2016 ben ik wandelcoach. Omdat ik met vroegpensioen ben, heb ik gelegenheid om me als gastworkshop- en droombaanbuddycoördinator in te zetten voor het empowermenttraject StartUP4You voor vluchtelingenmoeders en -kinderen van StartUp4Kids.

Ik gun het alle mensen dat ze de kans krijgen om zichzelf te kunnen ontwikkelen en dat ze dit ook lukt, doordat ze het vertrouwen hebben om te durven doen waar ze blij van worden.

Mijn missie en ook mijn werkervaring sluit eigenlijk haarfijn aan op hetgeen ik nu ga doen voor StartUp4Kids. Van origine ben ik namelijk beroepskeuzeadviseur. Dit werk heb ik tien jaar gedaan. Daarna heb ik nog twee jaar als beroepenkundige gewerkt. Dit paste niet bij mij waarna ik de stap gezet heb richting onderwijs. Mijn eerste project was lichamelijk gehandicapten te begeleiden en een plek voor ze te creëren binnen de school zodat ze die ook af konden ronden. Mijn laatste jaren binnen het onderwijs heb ik gewerkt bij het Mbo-niveau 1 traject ‘de klas als werkplaats’ voor anderstaligen. Dat was heel erg leuk want de leerlingen waren zo ontzettend gemotiveerd. Echt petje af voor hoe zij hun leven leiden met bijbaantjes en net of net niet genoeg geld om het beste uit hun leven te halen in Nederland.

Binnen het project van StartUp4Kids in Nederland hou ik me dus bezig met het vinden van passende workshops in aanvulling op de empowermenttrainingen die ze krijgen. Vanuit de trainingen kunnen bepaalde onderwerpen naar voren komen waar verdieping nodig is. Eind vorig jaar zijn we gestart met de eerste trainingen in Schiedam en daar kwam als snel het onderwerp huiselijk geweld aan de orde.

Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het zoeken van een gastspreker die advies kan geven hoe hiermee om te gaan maar ook over waar ze terecht kunnen met hun problemen en wat hun rechten en plichten zijn. Ook is het belangrijk dat de vrouwen de weg kunnen vinden in hun gemeente en hun Nederlands verder verbeteren. We zullen dus ook verschillende partijen uitnodigen die hierbij kunnen helpen. Deze workshops zullen ook toegankelijk zijn voor oud-deelnemers zodat hun kennis en ook hun netwerk verder vergroot.

In de training gaan de vrouwen in kaart brengen wat ze het liefste zouden willen doen in Nederland. Na afloop ga ik met vrouwen bekijken wat ze daarvoor nodig hebben zodat ik ze kan begeleiden naar de juiste partijen die hen verder kunnen helpen of zoek ik een droombaanbuddy voor ze. Een droombaanbuddy is iemand die het wensberoep heeft van de vrouw en samen met haar de weg gaat bewandelen naar die baan. Ik ben me ervan bewust dat niet iedere vrouw direct aan het werk kan bijvoorbeeld omdat ze eerst een opleiding nodig hebben, hun Nederlands verder moeten verbeteren of dat het beter is om eerst als vrijwilliger aan de slag te gaan om bepaalde vaardigheden op te doen. Het wordt dus echt maatwerk om de vrouwen een stap verder te brengen.

Tijdens mij werk op het mbo heb ik al kennis mogen maken met deze doelgroep maar de wens om hier nog meer voor te doen, ontstond eigenlijk toen ik bij een door vluchtelingenvrouwen georganiseerde bijeenkomst was in Maassluis. De vrouwen hadden ook de training van StartUp4Kids gevolgd en ter afsluiting hadden zij een event georganiseerd met traditionele dansen en hapjes voor hun families maar ook voor hun buren. De sfeer was zo bijzonder en het enthousiasme waarmee de vrouwen dit deden was bewonderenswaardig. Ze hebben zoveel meegemaakt in hun leven en toch kunnen ze er nog een feestje van maken. Dat raakte me heel erg. Ik realiseerde me wat ik allemaal heb en dat ik in een luxepositie verkeer en dat dat niet vanzelfsprekend is. Het is maar net waar je geboren wordt en wat er op je pad komt! Ik ben heel dankbaar dat ik deze vrouwen kan helpen met een volgende, nu positieve stap in hun leven!

Ook zie ik versterkende mogelijkheden binnen het traject door met de vrouwen te gaan wandelen in de natuur, bijvoorbeeld door ze symbolen te laten vinden die staan voor wat hun toekomst voor ze betekent. Of, door te werken met bomen die hun stappen symboliseren naar richting hun lievelingsdag, die ze eerder al hebben getekend in de training. Ik ga erover nadenken hoe we dit zo effectief mogelijk kunnen inzetten zodat ze ook deze gereedschappen meekrijgen om niet alleen een lievelingsdag maar hun lievelingsleven te creëren.

Jolanda Kluft (droombaanbuddy-coördinator, wandelcoach en coördinator gastworkshops)

Share the Story

Back to Top