Maak kennis met Fadime Örgü

Mijn naam is Fadime Örgü en ik woon in Vlaardingen. Mijn ouders kwamen eind jaren zestig als gastarbeider naar Nederland uit Turkije. Aanvankelijk wilden ze een paar jaren werken, geld sparen en daarna weer terugkeren maar dat veranderde nadat ik als oudste naar de kleuterschool ging. Voor mijn ouders was studie het allerbelangrijkst, ze wilden de studie van hun kinderen niet onderbreken en besloten daarom hier te blijven.

StartUp4Kids heeft mij ingehuurd om de trainingen voor de vluchtelingenkinderen en -tieners te gaan verzorgen. Ik word daarbij ondersteund door Tara, een Irakese vluchtelinge die zelf in het empowermenttraject voor moeders van StartUp4Kids gezeten heeft.

Na de Havo ben ik de lerarenopleiding Engels en Duits gaan doen. Al tijdens mijn studie zette ik me vrijwillig in voor migrantenmeisjes. Ik had een meidengroep opgericht met het motto: “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Als iemand met een migrantenachtergrond weet ik als geen ander hoe het was in die tijd voor migrantenmeisjes. Het was de gewoonste zaak van de wereld dat zij na de middelbare school naar de huishoudschool gingen, daarna trouwden en huisvrouw werden. Ik vond dat deze meisjes de kans zouden moeten krijgen om na de middelbare school op z’n minst een Mbo-opleiding te volgen. We praatten met de ouders tijdens een spreekuur dat we voor hen en hun dochters hebben opgezet. Ik kon ze laten zien dat je als meisje kunt studeren en dat het echt niet ver is met de trein naar bijvoorbeeld Rotterdam of Delft.

Het invullen van het aanvraagformulier voor Mbo-opleidingen voor de meiden was een goede zet want nu werd het ineens formeel en trokken de ouders zich niet meer terug waardoor de meiden een vervolgopleiding konden doen. We hebben toen vele meiden naar het Mbo, hbo of universiteit kunnen laten gaan. Zonder ons initiatief hadden ze dit nooit gekund en waren ze achter het aanrecht beland. Dit heb ik een paar jaar gedaan en daarna heb ik me aangesloten bij een internationale politieke jongerenorganisatie.

Bij die organisatie was ik lid van de Nederlandse vestiging en vertegenwoordigde ik Nederland in het Europese parlement samen met jongerenvertegenwoordigers uit andere Europese landen. Wij hadden dertig wensen geformuleerd voor jongerenrechten in ‘één Europa’ zoals het vrij reizen voor jongeren door Europa, studeren in andere landen, etc. Ik heb dat acht jaar gedaan en mijn laatste rol bij de organisatie was als internationaal secretaris. Het was een fantastische tijd waarin ik veel reisde en ontzettend veel jongeren heb leren kennen. Maar, intussen was ik 28 en werd ik niet meer als een jongere beschouwd en moest ik afscheid nemen.

Niet alleen door mijn vrijwilligerswerk reisde en werkte ik veel in Europa maar ook door mijn studie. Ik heb gewerkt in Bad Homburg en in mijn laatste studiejaar heb ik gestudeerd en gewerkt in Kiel in Duitsland. In Engeland heb ik een half jaar op een basisschool in Londen gewerkt. Ik had toen mijn diploma nog niet op zak maar dat gaf niet, ze wilden me daar graag houden. Ik beloofde dat ik mijn diploma eerst zou halen en dan terug zou komen. Daar is het eigenlijk nooit meer van gekomen want na mijn studie ging ik aan de slag bij een productiebedrijf om een documentaire te maken over jongerencultuur. Een omroepdirecteur ontdekte mij en toen rolde ik de omroepwereld in als televisiejournalist terwijl ik eigenlijk de politiek in wilde. Toch was de tijd in de mediawereld heel erg leuk en had ik ook nog eens de gelegenheid een media-opleiding te volgen. Alles wat ik leerde, kon ik meteen toepassen!

De politiek bleef echter trekken en ik stelde mezelf ten doel als ik veertig zou zijn twee termijnen te doen. Maar dit werd eerder want in 1997 stelde ik me verkiesbaar. Boven verwachting kwam ik heel hoog op de lijst terecht waardoor ik een jaar later tweede kamerlid werd. Dit heb ik tot eind 2006 gedaan.

Na die periode zette ik mijn eigen bedrijf op in de media. Ik ondersteun de politiek nog wel maar nu achter de schermen door bijvoorbeeld het geven van trainingen, crisismanagement, bemiddelen bij bepaalde problemen of ik doe ‘brandblusacties’. Zo was ik bijvoorbeeld een tijdje voorzitter van de VVD in Vlaardingen toen daar nood aan was. Het was niet meer mijn ambitie om de politiek in te gaan maar ik vond het wel leuk om me verkiesbaar te stellen voor het Waterschap want het is minder politiek en je kunt het naast je dagelijkse werk doen. Ook dit keer kreeg ik enorm veel stemmen en daardoor meteen een zetel. Dit doe ik intussen alweer twee jaar met veel plezier.

Tamaam, de projectcoördinator Nederland bij StartUp4Kids, vroeg me of ik binnen het StartUP4You-programma van de stichting empowermenttrainingen zou willen geven aan kinderen en jongeren. Ik heb meteen ja gezegd want ik vind het een heel mooi project en wil graag mijn kennis delen met deze groep kinderen en tieners.

Het is zo mooi om kinderen op een jonge leeftijd te kunnen helpen verder te kijken dan ze nu voor ogen hebben en ze in te laten zien en te laten ervaren dat ze alles kunnen bereiken. Ik ben met de Pippi Langkous-gedachte opgegroeid (“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen”) en dat wil ik graag overbrengen aan de kinderen. Ik wil ze echt het gevoel meegeven dat ze hun dromen kunnen waarmaken!

De groep kinderen boven de twaalf jaar wil ik de eerste stappen laten zetten richting hun droom. Tijdens de training krijgen ze onder andere het inzicht in wat ze in de toekomst zouden willen gaan doen. Dat wil ik graag met ze om gaan zetten naar de praktijk. Dus, om hun dromen handen en voeten te geven en samen met ze hun netwerken op te laten bouwen die ze hiervoor nodig hebben.

Intussen heb ik de lesmaterialen bestudeerd die ik van StartUp4Kids heb gekregen en die zijn echt grandioos. Ik kijk er enorm naar uit om hiermee aan de slag te gaan en te zien welke veranderingen er bij de kinderen optreden.

Fadime Örgü (coördinator en trainer project kinderen)

Share the Story

Back to Top