Leer jouw kind sparen

Ga je mee (be)sparen net als de kinderen van StartUp4kids doen aan de andere kant van de wereld?

Geld is heel belangrijk in je leven, je kunt moeilijk zonder. We hebben geld nodig om eten te kopen of kleren, om op vakantie te gaan, spullen te kopen of een cadeautje voor je beste vriend of vriendin.

Als je geld hebt, kun je dat natuurlijk meteen uitgeven. Maar als je spaart heb je later nog iets en kun je misschien iets groters kopen waarvoor je nu misschien nog niet genoeg geld hebt.
In andere landen is het niet altijd vanzelfsprekend om te sparen. Maar juist als je weinig geld hebt, is sparen heel belangrijk. Dan heb je tenminste nog iets als het slecht gaat. In veel landen sparen mensen, maar ze doen dat heel verschillend. Ga je mee op reis?

Kinderen zoals jij in Nederland krijgen weleens geld, voor hun verjaardag, voor een goed rapport of wanneer ze jarig zijn. En bijna alle kinderen krijgen ook zakgeld.

Kinderen in Peru sparen tijdens onze lessen in een club. De kinderen hebben zelf spullen verkocht en het geld dat ze daarmee verdienden hebben ze niet uitgegeven, maar gespaard. Daarmee kunnen ze samen activiteiten doen en mensen helpen.

1. Hoe ziet het geld er in Ethiopië eigenlijk uit?

Ga je mee kijken hoeveel de Ethiopische munt, de Birr, eruitziet en hoeveel die waard is?

Kijk hier maar!

Hoe ziet ons geld eruit?

2. Geld & sparen, een paar apart

Wat weet je van sparen en geld? Wat is sparen en wat kun je allemaal sparen? Vul onderstaande antwoorden in:

  • Wat is onze munt?
  • Wat staat er eigenlijk op onze munt?
  • Welke munten en biljetten hebben we?
  • Wat is sparen?
  • Spaar jij eigenlijk voor?
  • Wat is het verschil tussen sparen en besparen?

3. Sparen wereldwijd

Ook mensen die weinig geld hebben, zoals in de landen waar StartUp4kids werkt zoals Ethiopië, Peru, Guatemala, Nepal, etc., sparen. Sommige ouders zijn gaan sparen door hun kinderen die aan het ons lesprogramma hebben meegedaan. Juist als je weinig geld hebt, is sparen heel belangrijk. Dan heb je tenminste nog iets als het slecht gaat of een keer tegenzit. In veel landen sparen mensen, maar ze doen dat heel verschillend.

Sparen Guatemala

Ook in Guatemala sparen onze kinderen in een club.  Voor deze club is het hebben van geld belangrijk, want dan kun je tenminste iets doen samen, bijvoorbeeld ijsjes kopen met de hele klas. In Guatemala hebben de mensen lang niet zoveel geld als wij in Nederland. Zij moeten bijvoorbeeld een tijdje sparen om een ijsje te kunnen kopen.

Onze kinderen in Guatemala sparen op verschillende manieren:

  • Kinderen sparen zelf geld en bewaren dat thuis.
  • Kinderen sparen in de spaarclub en zijn samen verantwoordelijk en houden het ook heel goed bij.
  • Een paar kinderen brengen het gespaarde geld naar de bank en halen het geld er weer vanaf als ze dat nodig hebben maar dat is in Guatemala niet heel gewoon zoals bij ons.

Beantwoord deze vragen:

Wat vind jij de makkelijkste manier om te sparen?

Wat vind je de meest veilige manier?

Wat kun je nog meer (be)sparen?

4. Inkomsten & uitgaven

Je moet soms iets kopen en daarvoor moet je betalen. Daarom moet je ook geld zien te verdienen. Dat kan door spullen en producten te verkopen, door op iets te besparen of door een gift bijvoorbeeld voor je verjaardag.

Als je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt, dan komen er vroeg of laat problemen. Dat geldt voor een club, voor een gezin, een bedrijf, een land, maar ook voor jezelf. Dus slim omgaan met geld kun je niet vroeg genoeg leren.

leren sparen Aflatoun

5. Wil je weten hoe goed jij met geld omgaat? Oftewel: Wat voor GeldType jij bent? 

Ben jij een big spender, een geld war-hoofd, een rekenmeester of een spaartopper?

Vul de GeldTypeTest in en beantwoord een aantal vragen over hoe jij omgaat met geld en ontdek tot welke categorie je behoort!  Veel plezier!

6. Spaar je mee?

Bedenk wat je heel graag zou willen hebben en zou uit wat het kost? Is overal de prijs hetzelfde? Ga aan de slag met je spaarboekje!

Share the Story

Back to Top