Leer jouw kind sparen

Ga je mee (be)sparen net als de kinderen van StartUp4Kids doen aan de andere kant van de wereld?

In het lesprogramma dat wij in verschillende landen geven aan kwetsbare kinderen, leren we kinderen onder andere sparen en omgaan met geld. Niet alleen aan de andere kant van de wereld is het belangrijk dat kinderen dit leren maar ook in Nederland. Want één op de negen kinderen in Nederland groeit namelijk op in armoede. Als er geen geld is, kunnen zij niet deelnemen aan bijlessen, muziekles, de sportclub, het schoolreisje of een verjaardagsfeestje en sterker nog, opgroeien in armoede staat ontwikkelingskansen in de weg.

Geldmanagement heeft helaas nog steeds geen vaste plaats in het reguliere onderwijsprogramma. Ook besteden ouders (over het algemeen) weinig aandacht aan financiële opvoeding. De relatie met geld wordt in een vroeg stadium gevormd. Hoe we omgaan met geld ontstaat door de informatie en programmering die we als kind ontvangen. Ieder kind leert hoe hij of zij moet handelen en denken, ook als het gaat om geld. Deze lessen leiden automatisch tot onbewuste reacties die je gedrag voor de rest van je leven bepalen.

We leren op drie manieren en dat geldt ook voor kinderen. De eerste is: wat horen je kinderen als het gaat om geld? Uitdrukkingen zoals het geld groeit me niet op de rug, geld maakt niet gelukkig, een rijke stinkerd of dat kunnen we niet betalen, zijn zeer krachtig. Zeker als deze verbale boodschappen worden herhaald. Dit soort gedachten en uitdrukkingen krijgen een prominente plaats in ons onderbewuste. Dat geldt ook voor het tweede aspect: wat zien kinderen als het gaat over geld? Kinderen leren bijna alles door het na-apen van gedrag. Zien ze ouders die geld rijkelijk laten vloeien of ouders die worstelen met geld? Zien ze ouders die regelmatig de financiële huishouding bespreken of is dit het best bewaarde geheim van het gezin? Op het gebied van geld denken we vaak identiek aan één of aan beide ouders. De kracht van de herhaling, verbaal en wat ze zien en meemaken, leidt tot onbewuste overtuigingen over geld en bepalen het latere financiële leven van kinderen. 

Daarom is het juist zo belangrijk om kinderen op een leuke en interactieve manier te leren om te gaan met geld zodat uiteindelijk iedereen gelijke kansen krijgt.

Geef je jouw kind(eren) deze leuke les in sparen?

Geld is heel belangrijk in je leven, je kunt moeilijk zonder. We hebben geld nodig om eten te kopen of kleren, om op vakantie te gaan, spullen te kopen of een cadeautje voor je beste vriend of vriendin.

Als je geld hebt, kun je dat natuurlijk meteen uitgeven. Maar als je spaart heb je later nog iets en kun je misschien iets groters kopen waarvoor je nu misschien nog niet genoeg geld hebt.
In andere landen is het niet altijd vanzelfsprekend om te sparen. Maar juist als je weinig geld hebt, is sparen heel belangrijk. Dan heb je tenminste nog iets als het slecht gaat. In veel landen sparen mensen, maar ze doen dat heel verschillend. Ga je mee op reis?

Kinderen zoals jij in Nederland krijgen weleens geld, voor hun verjaardag, voor een goed rapport of wanneer ze jarig zijn. En bijna alle kinderen krijgen ook zakgeld.

Kinderen in Peru sparen tijdens onze lessen in een club. De kinderen hebben zelf spullen verkocht en het geld dat ze daarmee verdienden hebben ze niet uitgegeven, maar gespaard. Daarmee kunnen ze samen activiteiten doen en mensen helpen.

En leer je een kind aan de andere kant van de wereld sparen?

1. Hoe ziet het geld er in Ethiopië eigenlijk uit?

Ga je mee kijken hoeveel de Ethiopische munt, de Birr, eruitziet en hoeveel die waard is?

Kijk hier maar!

Hoe ziet ons geld eruit?

2. Geld & sparen, een paar apart

Wat weet je van sparen en geld? Wat is sparen en wat kun je allemaal sparen? Vul onderstaande antwoorden in:

  • Wat is onze munt?
  • Wat staat er eigenlijk op onze munt?
  • Welke munten en biljetten hebben we?
  • Wat is sparen?
  • Spaar jij eigenlijk voor?
  • Wat is het verschil tussen sparen en besparen?

3. Sparen wereldwijd

Ook mensen die weinig geld hebben, zoals in de landen waar StartUp4Kids werkt zoals Ethiopië, Peru, Guatemala, Nepal, etc., sparen. Sommige ouders zijn gaan sparen door hun kinderen die aan het ons lesprogramma hebben meegedaan. Juist als je weinig geld hebt, is sparen heel belangrijk. Dan heb je tenminste nog iets als het slecht gaat of een keer tegenzit. In veel landen sparen mensen, maar ze doen dat heel verschillend.

Sparen Guatemala

Ook in Guatemala sparen onze kinderen in een club.  Voor deze club is het hebben van geld belangrijk, want dan kun je tenminste iets doen samen, bijvoorbeeld ijsjes kopen met de hele klas. In Guatemala hebben de mensen lang niet zoveel geld als wij in Nederland. Zij moeten bijvoorbeeld een tijdje sparen om een ijsje te kunnen kopen.

Onze kinderen in Guatemala sparen op verschillende manieren:

  • Kinderen sparen zelf geld en bewaren dat thuis.
  • Kinderen sparen in de spaarclub en zijn samen verantwoordelijk en houden het ook heel goed bij.
  • Een paar kinderen brengen het gespaarde geld naar de bank en halen het geld er weer vanaf als ze dat nodig hebben maar dat is in Guatemala niet heel gewoon zoals bij ons.

Beantwoord deze vragen:

Wat vind jij de makkelijkste manier om te sparen?

Wat vind je de meest veilige manier?

Wat kun je nog meer (be)sparen?

4. Inkomsten & uitgaven

Je moet soms iets kopen en daarvoor moet je betalen. Daarom moet je ook geld zien te verdienen. Dat kan door spullen en producten te verkopen, door op iets te besparen of door een gift bijvoorbeeld voor je verjaardag.

Als je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt, dan komen er vroeg of laat problemen. Dat geldt voor een club, voor een gezin, een bedrijf, een land, maar ook voor jezelf. Dus slim omgaan met geld kun je niet vroeg genoeg leren.

leren sparen Aflatoun

5. Wil je weten hoe goed jij met geld omgaat? Oftewel: Wat voor GeldType jij bent? 

Ben jij een big spender, een geld war-hoofd, een rekenmeester of een spaartopper?

Vul de GeldTypeTest in en beantwoord een aantal vragen over hoe jij omgaat met geld en ontdek tot welke categorie je behoort!  Veel plezier!

6. Spaar je mee?

Bedenk wat je heel graag zou willen hebben en zou uit wat het kost? Is overal de prijs hetzelfde? Ga aan de slag met je spaarboekje!

Share the Story

Back to Top