Innovatief leergedrag: toepassing van de 21e eeuwse vaardigheden

Orion speciaal in onderwijs

Op maandag 12 maart vond het jaarlijkse Orion Event plaats. De dag werd georganiseerd door Orion, aanbieder van openbaar speciaal primair en voortgezet onderwijs in Amsterdam en stond in het teken van innovatief leerkrachtgedrag.

De wereld is steeds meer gedigitaliseerd. Om daarin goed te kunnen functioneren heb je een aantal vaardigheden nodig op digitaal en op creatief gebied, maar ook als het gaat om samenwerken en kritisch denken. Aan onderwijzend Nederland is het de taak om de kinderen daar op voor te bereiden. Tijdens deze studiedag gingen de deelnemers daarmee aan de slag en de leerkrachten gingen er over in gesprek met elkaar tijdens een plenair gedeelte en drie workshoprondes.

 

[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1490040830343-f94dc992-6b0e-6″ include=”3208,3209,2794″]Ik werd uitgenodigd een workshop te geven over ondernemend leren, hoe doe je dat en welke 21e eeuwse vaardigheden komen daarbij aan bod. Ik startte de workshop met een les uit het Klas4klas-programma waarin de deelnemers leren samenwerken en ervaren wat het belang is je te talenten te kennen en die van je team; vaardigheden die nodig zijn voor succesvol ondernemerschap. Hun opdracht was eenvoudig: bouw het snelste vliegtuig en de deelnemers gingen in teams aan de slag… De conclusie was dat door interactieve lesmethodes de meeste 21e eeuwse vaardigheden aan bod komen: zelfregulering, kritisch denken, creatief denken en handelen, communiceren, samenwerken en sociale en culturele vaardigheden.

Na het actieve gedeelte heb ik verteld waarom StartUp4kids dit doet, hoe zij dit doet via het Klas4klas-programma en hoe dit leerkrachten kan helpen met het integreren van de 21e eeuwse vaardigheden in hun reguliere lessen. Meer weten? Mail mij gerust? katja@klas4klas.nl[vc_separator]